Már a szomszédban is megjelenhetett a koronavírus új variánsa, az omikron

Már a szomszédban is megjelenhetett a koronavírus új variánsa, az omikron

Csehországban és Németországban is találtak gyanús eseteket, az egészségügyi hatóságok az új szupervariánsra, az omikron névre keresztelt koronavírus-mutációra gyanakodnak. További tesztekre van még szükség, hogy bizonyított legyen a variáns jelenléte.

Csehországban ma délelőtt közölte a közegészségügyi hatóság, hogy gyanús esetet találtak, és az omikronnak keresztelt szupervariáns jelenlétére gyanakodnak – számolt be a Portfolio a Reuters hírügynökség nyomán. Egyelőre viszont még nem bizonyosodott be a variáns jelenléte, ehhez újabb tesztre lesz szükség. Az érintett személy Namíbiából tért haza.

Európában nemcsak Csehországból, de Németországból is érkeztek aggasztó hírek: az egyik hesseni tartományi miniszter kijelentette, hogy

nagyon valószínű, hogy az omikron már megjelent Németországban.

Hírdetés

Kai Klose elmondta, hogy a éjszaka több omikron típusú mutációt fedeztek fel egy Dél-Afrikából hazatérő utazó szervezetében – írja a Portfolio. Elmondta továbbá, hogy a variáns szekventálása jelenleg is zajlik.

Emellett szintén ma reggeli hír, hogy már Hollandiába is nagy eséllyel megérkezett a vírustörzs, ugyanis a Dél-Afrikából tegnap hazatérő holland állampolgárok közül 61-en igazolt koronavírus-fertőzöttek, a kérdés csak az, hogy ezek közül mennyien fertőződtek valóban az omikronnal. A vizsgálatok jelenleg is zajlanak.

Az omikron variáns azért tűnik aggasztónak, mert 32 mutáció is található a tüskefehérjén, a vakcinák pedig a vírusnak épp ezt a részét célozzák. Amennyiben a cseh vagy német esetekről is beigazolódnak, hogy szupervariánsról van szó, az azt jelenti, hogy

(portfolio.hu)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »