Már a Samsung is hátat fordítana Szlovákiának

Már a Samsung is hátat fordítana Szlovákiának

Az egyre vészesebb munkaerőhiány miatt az elkövetkező időszakban több társaság is hátat fordíthat Szlovákiának. Az első fecske az ország egyik legnagyobb beruházója, a dél-koreai Samsung tévégyártó lehet.

Szlovákiában mára rekordszintre csökkent az állástalanok száma, több ezer állásra képtelenek szakképzett munkaerőt találni a cégek, amit a külföldi munkaerő egyre nagyobb beáramlásával sem képesek pótolni. Több társaság a bérek növelésével próbálja meg elszippantani a szakképzett dolgozókat a versenytársaitól, olyanok is akadnak azonban, amelyek már a kivonulást fontolgatják.

Hírdetés

A Sme napilap által megszellőztetett információk szerint ez utóbbiak közé tartozhat az ország egyik legnagyobb beruházója, a dél-koreai Samsung. A napilap három, egymástól független – ügyvédi, személyzeti és ipari – forrásra hivatkozva tette közzé a hírt, miszerint az elektronikai cég gyártásának legalább egy részét külföldre helyezné át, arra hivatkozva, hogy Szlovákiában egyre kiélezettebb az alkalmazottakért folytatott harc.

A Samsungnak kéz üzeme van Szlovákiában: Galántán és a Nagyszombat melletti Vedrődön (Voderady). Az előbbi 2002 óta működik, az utóbbit öt évvel később kezdték el építeni. Együttesen pár ezer embernek adnak munkát. A Samsung problémája, hogy elsősorban betanított munkásokról van szó, vagyis nem beszélhetünk nagyobb hozzáadott értéket biztosító gyártásról. Márpedig ez esetben a bérek növelése nem számít a legnyereségesebb megoldásnak.

A Samsung számára az jelenthetné a kiutat, ha nagyobb mennyiségben hozhatna be az olcsó külföldi munkaerőt az országba, amit azonban a jelenlegi jogszabályok nem tesznek lehetővé. Több elemző is épp ezért a most felröppent híreket úgy értelmezi, hogy a Samsung így kíván nyomást gyakorolni a Fico-kabinetre, rávéve a vendégmunkásokkal kapcsolatos szabályok liberalizálására. A Sme napilap forrásai szerint azonban a Samsung egyelőre nem gondolkodik a végső kivonuláson. Ha csökkentené is az itteni jelenlétét, egyelőre csak az egyik gyárát zárná be. Ján Nemašík, a Samsung Electronics Slovakia kockázatkezelési menedzsere szerint cégük nem tárgyal a szlovák kormánnyal az esetleges kivonulásról, és nem is fontolgatják a teljes kivonulásukat. A Samsung egyébként már 2011-ben azzal fenyegetőzött, hogy kivonul az országból. Az akkor hatalmon levő Radičová-kormánynak végül egy állami támogatással sikerült maradásra bírnia a céget. (mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »