Már a parlament előtt van a lex Haščák

Már a parlament előtt van a lex Haščák

A PS–Spolu-koalíció pénteken beterjesztette a parlament elé azt a törvényjavaslatot, amely jelentősen leszűkítené a Penta befektetési csoport üzleti hatáskörét. A Penta választás előtti populista húzásnak nevezte az intézkedést.

A PS–Spolu által előkészített törvényjavaslat kifejezetten a Penta befektetési csoport tevékenységének korlátozására készült. Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a javaslat két fő részből áll: az első rész az egészségüggyel, a második rész pedig a sajtótermékekkel kapcsolatos tulajdonosi viszonyokat szabályozná. A törvény értelmében egyazon cég tulajdonában nem állhatna egyszerre gyógyszertár, egészségbiztosító, valamint egészségügyi szolgáltató (vagyis kórház és rendelő). Ha a törvényt elfogadná a parlament, a Pentának két éve lenne arra, hogy eldöntse, az egészségügy melyik területén szeretné folytatni a tevékenységét. Ellenkező esetben magas pénzbüntetésekre számíthatnának. Beblavý hozzátette, hogy a törvény megszüntetné az egyes egészségügyi szubjektumok közti diszkriminációt is.

„Az egészségbiztosítók kötelesek lesznek közzétenni a pénzmozgásokat. A mostani rendszerben ez nincs így, az egészségbiztosítók mindössze a szerződéseket teszik közzé, de a juttatások összegét nem. Nem tudjuk, hogy a Penta így mennyi pénzt juttat a kórházaiba és a gyógyszertáraiba”

– magyarázta a Spolu elnöke. 

Hasonlók lennének a médiával kapcsolatos intézkedések is. Azoknak a cégeknek, melyek évente 15 millió euró fölötti állami megrendeléseket teljesítenek, választaniuk kellene az általuk birtokolt sajtótermék és a megrendelések közt. Ha valamelyik cégben összeférhetetlenség gyanúja merülne fel, a Gazdasági Versenyhivatal (PMÚ) tenné meg a kellő jogi lépéseket.

Beblavýék állítják: ezzel a javaslattal nagymértékben le lehetne csökkenteni az oligarchák hatalmát. Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke szerint ez a törvény ékes példája lenne annak, hogy a politikusok képesek megvédeni az állam érdekeit az oligarchák és a pénzügyi csoportok befolyásával szemben.

„Új megoldásokkal kell előállnunk, mivel a régi módszerek valóban nem működnek”

– jelentette ki a PS elnöke.

A Penta befektetési csoport szerint a PS–Spolu intézkedése értelmetlen, populista törekvés.

Hírdetés

„Nemcsak hogy nem oldja meg a szlovák egészségügy problémáit, hanem veszélyezteti a további magánbefektetéseket is. A szlovák kórházak felújításába már több mint 200 millió eurót fektettünk. A tervezett befektetésekkel együtt, mint például a legújabb pozsonyi kórház felépítése, ez az összeg meghaladhatja a félmilliárd eurót is. Egy ilyen törvény elfogadása egyúttal támadás az összes többi egészségügyi cég ellen, melyek több mint 10 ezer embert alkalmaznak Szlovákiában, és évente több mint 5 millió betegnek nyújtanak egészségügyi ellátást”

– magyarázta lapunknak Gabriel Tóth, a Penta szóvivője.

A Focus közvélemény-kutató intézet ezzel egy időben közzétette a PS–Spolu által rendelt felmérést, melyben a választópolgárok Pentához való viszonyát vizsgálták. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszadók több mint 80 százaléka negatívan viszonyul a Penta befektetési csoporthoz (ebből 32,9 százalék az „inkább negatív”, 47,2 százalék pedig a „nagyon negatív” opciót választotta). Ezzel szemben a megkérdezettek csak 8,6 százaléka van inkább pozitív véleménnyel a Pentáról, és mindössze 0,8 százalékuk tartja nagyon pozitívnak a csoport tevékenységét. A válaszadók 3,9 százaléka nem tudta eldönteni, hogy mit válaszoljon a kérdésre.

A Focus a pártpreferenciák alapján is vizsgálta az emberek hozzáállását. A Penta csoportot leginkább az ellenzéki pártok szavazói utasítják el: a KDH választóinak 92,9 százaléka, az SaS választóinak 88,6 százaléka, az OĽaNO szavazóinak pedig 87,8 százaléka van negatív véleménnyel a Pentáról. A koalíciós pártok közül az SNS hívei utasítják el leginkább a Pentát (86,1 százalék), a legkevésbé pedig a Híd választói (65,7 százalék). Érdekesség, hogy a megkérdezett hidas szavazók 24 százaléka nem is hallott a befektetési csoportról, tájékozatlanság szempontjából ezzel messze megelőzik az összes többi párt szavazóit.

A lex Haščákról a következő, november 26-án kezdődő parlamenti ülésén döntenek a képviselők. Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke bizakodóan nyilatkozott a törvény támogatásáról, elmondta, a KDH-nak már a programjában is benne van az úgynevezett kereszttulajdoni viszonyok tiltása, és a Za ľudí párttal folytatott tárgyalások is reménykedésre adnak okot.

„Nyilvánosan egyelőre a Smer sem utasította el a törvényjavaslatot”

– tette hozzá Beblavý.

A parlamenti pártok közül egyelőre csak az SaS nyilatkozott a lex Haščákról.

„A törvény támogatása előtt elvárunk egy megoldást támogat, de ehhez hasznosnak és főként véghez vihetőnek kell lennie”szakmai vitát a témáról. Az egyáltalán nem újdonság, hogy Szlovákia sorsáról oligarchák döntenek. Az SaS ezért minden megoldást támogat, de ehhez hasznosnak és főként véghez vihetőnek kell lennie”

– reagált lapunknak Richard Sulík, a párt elnöke.

A többi parlamenti párt lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre.

Az Új Szó kiadója a Penta Investments tulajdonában lévő DUEL-PRESS, s.r.o.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »