Már a NAV is tudja, hogy csalás volt az Öveges-program, de tovább nyomoznak

Már a NAV is tudja, hogy csalás volt az Öveges-program, de tovább nyomoznak

Tényként ír a különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásról NAV Központi Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztálya abban a január 22-én kelt levélben, amelyben Hadházy Ákos LMP-társelnököt, mint feljelentőt az Öveges-program ügyében folyó nyomozás állásáról. A levelet jegyző pénzügyőr alezredes szerint az eddigi – már három és fél éve folyó – nyomozás során „megállapítást nyert”, hogy visszaélések történtek a természettudományos tantermek 14 milliárd forinttal támogatott felújítása során. 

Ezt egyébként maga a kormány is kénytelen volt elismerni, és egy miniszterelnökségi vizsgálat után az Emberi Erőforrások Minisztériuma is feljelentést tett. A nyomozás már három és fél éve tart, és egyszer már eljutott odáig, hogy a feltárt visszaélések alkalmasak a „bűnszövetségben vagy üzletszerűen elkövetett” költségvetési csalás gyanújának megalapozására”, csak éppen újra és újra áthelyezik az ügyet, és így sehová nem halad a nyomozás, például nincs még gyanúsított sem.

A Hadházy által szerdán bemutatott levél is egy áthelyezésről szól, és ez már a harmadik: Először a Nemzeti Nyomozóiroda áttette a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósághoz, onnan átrakták a NAV Központi Nyomozó Irodájához – ez a szerv írta a friss, a visszaéléseket tényként kezelő levelet –, most pedig a NAV Dél-Dunántúli Bünügyi Igazgatóságához. Csak találgatni lehet, de talán azért lehet a dél-dunántúli igazgatóság a kiválasztott, mert az első csalások Szekszárdon lepleződtek le.

Hírdetés

„Mint a forró krumplit, úgy dobálják az ügyet” – mondta erre az LMP társelnöke, aki szerint az a lényeg, hogy a választásokig ne legyen semmilyen eredmény, esetleg elé is évüljön az ügy, mire odáig jutnának, hogy valakit meggyanúsítanak

Az Öveges-program pályázatait még 2012-ben kezdték kiírni önkormányzatok számára, hogy felújítsák és modern eszközökkel szereljék fel a természettudományos tantermeket. A pályázatokat azonban egy érdekkör úgy alakította, hogy a közbeszerzéseken az egyes részfeladatokért mindig ugyanazok a cégek induljanak és nyerjenek, a beszerzéseket túlárazzák, illetve teljesen feleslegesen minden helyszínen kifizettessék ugyanazokat a költségeket. 

http://mno.hu/

Címszavakban a NAV nyomozói is felsorolják ezeket a visszaéléseket az áttételről szóló levélben: 

visszaélésszerű túlárazások (például minden városban 20-20 millió forintot fizettek a fizika-kémia kísérleteket tartalmazó munkafüzetek szövegszerkesztéséért)szükségtelen beszerzések (például 43-szor vettek tanteremfoglaltság-nyilvántartó szoftvert, egyenként 20 millióért, és ugyanennyi alkalommal kellett megírni a munkafüzetet is)piaci ár többszörösébe került beszerzésekrészben vagy egészben már meglevő tartalom újbóli kifizetése (többször előfordult, hogy ugyanazt a munkafüzetet adták el úgy, hogy elvileg másik cég írta)összeférhetetlenségi szabályok megsértése (egymástól nem független cégeket hívtak meg ajánlattételre)az informatikai beszerzések során a teljesíthetőség objektív feltételei hiányoztak (például úgy kötöttek szerződést egy szoftverre, hogy a határidőig csak néhány nap volt).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »