Már a nagyvállalkozók is kezdenek hátat fordítani a Smernek

Bár Robert Fico még minden erejéből küzd, azt már jó ideje látni, hogy a Smer egyre lejjebb csúszik. A pártnak nincs jelentősebb látható stratégiája, a legnépszerűbb embere, Peter Pellegrini kormányfő és Robert Fico pártelnök között pedig egyre tapinthatóbb a feszültség. A legutóbbi békepipa elszívása után sem tartott sokáig a fegyverszünet. Kettőjük kapcsolata jelentősen romlott, Pellegrini már a kerületi találkozókra sem jár Ficóval.

Persze azért még nem lehet a Smert alábecsülni, az uniós választás is azt mutatta, igaz ugyan, hogy a párt lebénult, de még mindig megvan a választói magja, és Robert Fico számára kulcsfontosságú, hogy a Smer elnöke maradjon.

A zólyombrézói vasmű tulajdonosának, Vladimír Sotáknak vagy a leggazdagabb szlováknak, Andrej Babišnak (a vágsellyei Duslo és a Penam tulajdonosa) sem tetszik az egyre több szociális csomag. Míg korábban ezek a befolyásos pénzemberek szorosan együttműködtek a szociáldemokratákkal, Soták ráadásul nyilvánosan is támogatta Robert Fico köztársaságielnök-jelöltségét, mára jelentősen megváltozott az álláspontjuk, írja az Aktuality.sk portál.

A vasművek főnöke nem válogatta meg a szavait, amikor azokat a rendelkezéseket bírálta, amelyeket a koalíció, élén a Smerrel most szándékozik elfogadni. Soták szerint ezek a rendelkezések csak a politikusok és a szakszervezetek népszerűségét kívánják növelni, ők maguk pedig a nem hatékony költségvetés teljesítésének eszközeivé válnak az adóterhek folyamatos növelése által.

Hírdetés

A vasművek vezetője azt javasolta, hogy a választás előtti intézkedések költségeit a politikai pártok számítsák be a kampányköltségeikbe, azaz finanszírozzák azokat a pártok belső költségvetéséből.

Ettől is messzebb ment az Andrej Babiš Agrofertjének portfóliójába tartozó Duslo Šaľa, amely a múltban jelentős állami támogatásokat is kapott. A gyár a bíráló szavakon kívül a múlt héten leállította fejlesztési beruházásait. Eredetileg egy új üzemrészleget szerettek volna létesíteni mészsalétrom gyártására 30 millió euróért. A Duslo vezérigazgatója, Peter Bláha szerint a beruházási stop legfőbb okai a szociális csomagok, a minimálbér értelmetlen növelése és a magas villamosenergia-árak voltak.

Tomáš Koziak politológus szerint a befolyásos üzletemberek elpártolásának nem lesz valós hatása a szociáldemokraták preferenciáira.

– fogalmazott a politológus.

Soták vagy Babiš, illetőleg a menedzsereik lépéseit logikusnak tartja a szakember, mivel a folyamatos szociális csomagok hatása már közvetlenül a cégeik gazdasági eredményeiben is megmutatkozik. „S mivel a választás előtti szavazóvásárlás keretében már a cégek nyereségeihez is hozzányúltak, természetes, hogy el kellett határolódniuk az efféle politikától” – fűzte hozzá Koziak.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »