Már a mobiltelefonunkban is hordozhatjuk a Felvidék emlékhelyeit

Már a mobiltelefonunkban is hordozhatjuk a Felvidék emlékhelyeit

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet által létrehozott mobilapplikáció segítségével az emberek Felvidék-szerte informálódhatnak a különböző települések történelméről, neves személyiségeiről és egyéb érdekes adatokról. A Felvidék emlékhelyei adatbázis számos információt rejt magában, amelyről Huszár Lászlót, az intézet igazgatóját kérdeztük.

A 2020-as évben jelentősen megcsappantak a kulturális események a járványhelyzet miatt. Idén nem sikerült megrendezni a Duna Menti Tavaszt, és csak részben szervezték meg a Tompa Mihály Vers-és Prózamondó Versenyt. Kisebb nyári táborokat azonban még sikerült megvalósítani, igaz bizonyos keretek között.

Nemcsak az emlékhelyeket frissítettük, hanem egyéb funkciókkal, érdekességekkel, leírásokkal láttuk el az oldalt. Több mint 4000 települést töltöttünk már fel a rendszerbe, s hasonló számokkal rendelkezik a régi fotók mappája is. A mobilos applikációt – amelyet a szeptemberi nagymegyeri konferencián prezentáltunk – sikerült továbbfejlesztenünk.”

Mindeközben a háttérben folyik az adatbázis elemzése, és a mobilos applikáció frissítésén is dolgoznak a kollégákkal – tette hozzá Huszár.

Hírdetés

A következő verziónál az emlékhelyek feltöltése menüpontban már nem lesz szükség a folyamatos internetelérhetőségre, vagyis offline is feltöltheti az illető az emlékhelyekről szerzett információkat,

ezzel is elősegítve az értéktár bővítését. Ha pedig nem, akkor is elmentheti az illető a felületre és később (internetes lefedettség mellett) feltöltheti a rendszerbe.

Huszár elmondta, hogy ezt a felületet főképp iskolásoknak, a felső tagozatos diákoknak szánják, hogy különböző vetélkedők segítségével, játékosan tudjanak tanulni, megismerhessék az otthonukban fellelhető emlékhelyek, egyéb értékeket (történelmi leírásokat is olvashatnak). S ha a rendszerben minden adatot helyesen töltenek ki a feltöltők, akkor minden feltöltés után pontokat gyűjthetnek a nebulók. A pontszámok meghatározzák a hét különféle rangfokozatot, vagyis a diákok feljebb és feljebb kerülhetnek a ranglétrán.

A rendszerbe való belépéshez az illetőnek be kell jelentkeznie a már meglévő profiljával valamelyik közösségi oldalról (Facebook, Google).

A tudástárat fokozatosan bővítik, a rendszeren dolgozók terepszemléket tartanak, valamint régi síremlékeket és egyéb értékeket kutatnak fel annak érdekében, hogy minél többet mutassanak meg a Felvidékből.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »