Már a kormánykoalícióra szavazók is a választási időszak lerövidítését szeretnék

Már a kormánykoalícióra szavazók is a választási időszak lerövidítését szeretnék

A jelenlegi kormánykoalíció odáig jutott népszerűtlenségben, hogy már az OľaNO, az SaS és a Sme rodina választói is azt szeretnék, ha népszavazás útján lerövidítenék a parlament választási időszakát és előrehozott választásokat tartanának Szlovákiában.

Egy felmérés eredményeként a megkérdezettek 63,1 százaléka szavazott erre a megoldásra, akiknek 40,7 százaléka feltétlenül egyetért, 22,4 százalékuk pedig az inkább egyetért választ jelölte meg. Ellenkezőleg, nem értett egyet a válaszadók 34,2 százaléka, akik közül 19,2 százalék minden bizonnyal ellenzi és 15 százalék inkább ellenzi. A kérdésben nem tudott véleményt mondani a válaszadók 2,7 százaléka.

Mindez abból a reprezentatív mintán végzett telefonos felmérésből derül ki, melyet a SITA hírügynökség számára az Ako ügynökség végzett 1000 ember bevonásával november 8. és 16. között. A megkérdezettek a következő kérdésre válaszoltak:

Azzal, hogy népszavazás útján lerövidíthető legyen a választási időszak, leginkább az idősebb, valamint az alacsonyabb végzettségű válaszadók, a Trencsén és Besztercebánya megyei illetőségű megkérdezettek, valamint a Republika, a Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) és a Hlas-sociálna demokracia (Hlas-SD) választói értettek egyet.

A politikai pártok és mozgalmak szavazóinak a megoszlása szerint a Hlas-SD szavaziónak 86 százaléka válaszolta, hogy a választási időszak népszavazással történő lerövidítésének lehetőségével mindenképp vagy inkább egyetértenek. Ellenkezőleg, 13 százalékuk válaszolta, hogy feltétlenül vagy inkább elutasítják.

Hírdetés

A Smer-SD megkérdezett választóinak 91 százaléka feltétlenül vagy inkább egyetértett, 6 százalékuk viszont minden bizonnyal, vagy inkább nem értett egyet. Feltétlenül vagy inkább egyetértett az SaS választóinak 37 százaléka, egyáltalán vagy inkább nem értett egyet 62 százalékuk.

Az OĽaNO-Nova-Kresťanská únia-Zmena zdola választói közül feltétlenül vagy inkább egyetértett a válaszadók 34 százaléka, ellenezte vagy inkább ellenezte 64 százalékuk.
A feltett kérdéssel bizonyosan vagy inkább egyetértett a Progresívne Slovensko választóinak 34 százaléka, 62 százalékuk pedig egyáltalán vagy inkább nem értett egyet.

A Republika mozgalom választóinak 98 százaléka minden bizonnyal vagy inkább egyetértett. A KDH szavazóbázisának 30 százaléka válaszolta, hogy feltétlenül vagy inkább egyetért, 65 százalékuk nem értett egyet.

A Szövetség megkérdezett választóinak 69 százaléka válaszolta, hogy feltétlenül vagy inkább egyetért, 31 százalékuk határozottan vagy inkább ellenezte.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »