Már a Google-t is megadóztatná az állam

Már a Google-t is megadóztatná az állam

A nagy nemzetközi társaságok megadóztatására készül a pénzügyminisz- térium. Az internetes platformokon működő cégekre, mint az Uber alternatív taxisszolgálat vagy a Booking.com és az Airbnb szállásfoglalók már elvileg januártól is kivethetne adót, a Google vagy a Facebook meg- adóztatása egyelőre csak terv.

Az adóbevételről szóló, januártól hatályos jogszabály szerint az interneten működő társaságok minden egyes, a világhálón lebonyolított üzlet után kötelesek adót fizetni. Ez vonatkozik az Uberre vagy a már említett szállásfoglaló portálokra.

Már most biztos, hogy legalább az Ubertől nem lesz egyszerű megkövetelni a törvény előírásainak betartását. Az alternatív taxisszolgálat ugyanis nemzetközi szerződések alapján tevékenykedik az országban, s ezeknek a szlovák jogszabályoknál is nagyobb súlya van. Ezért, ha itt akarnák megadóztatni az Ubert, ahhoz elkerülhetetlen lenne a nemzetközi előírások módosítása.

Az Uber továbbra is azt állítja, hogy a hatályba lépett törvénymódosítás semmit sem változtat a vállalkozás kötelezettségein. „Az Uber Szlovákiában rendesen bejegyzett társaság, amely minden előírt adót befizet” – közölte Miroslava Jozová, az Uber cseh és szlovák piacért felelős szóvivője. Állítja, folyamatosan intenzíven tárgyalnak a szlovák illetékesekkel, minisztériumokkal arról, hogy vállalkozásuk összhangban legyen minden jogszabállyal és előírással.

Hírdetés

Ján Bazovský közlekedésbiztonsági elemző szerint további probléma, hogy az Európai Unió Bírósága nemrég kimondta, hogy az Uber nem pusztán közvetítői szolgáltatást nyújt, ez a tevékenység a „szerves része” egy átfogó, közlekedési szolgáltatásnak. A bíróság döntése szerint azért is kell közlekedési szolgáltatásnak minősülnie, mivel gazdasági szempontból ez jelenti az elsődleges elemet a vállalat működésében, az utasok és a sofőrök összekapcsolása interneten keresztül csak másodlagos. Eszerint pedig az Ubert nem lehet megadóztatni az internetes platformokra vonatkozó szabályokalapján. „Olyan szabályokat kellene betartania, mint bármilyen más taxisszolgálatnak. A sofőrjeinek pszichológiai tesztet kellene abszolválniuk, az autóban klasszikus taxamétereket kellene szerelni, az autóknak pedig szigorú technikai normáknak kell megfelelniük” – állítja Bazovský, aki szerint ezeket az előírásokat eddig egyetlen törvény sem szabályozza.

Szlovákia viszont még több társaságot akarna bevonni az adórendszerbe, konkrétan a Google és a Facebook társaságokat, így Peter Kažimír (Smer) pénzügyminiszter csatlakozni akar azokhoz az uniós országokhoz, amelyek megadóztatnák ezeknek a társaságoknak a reklámbevételeit. Szlovákia ugyanis mind ez ideig egyetlenegy centet sem látott ezeknek a cégeknek a reklámbevételeiből.

Példának okáért a Google tavaly 46 809 euró adót fizetett be Szlovákiában. A társaság ugyanis a szlovák piacon hivatalosan csak az adatforgalmat bonyolítja le, a reklámbevételeiből viszont a Bahamákon adózik, minden ilyen tevékenysége itt van regisztrálva. A holland HET Financieel Dagblad lap nemrég közölte, hogy a Google hasonló lépésekkel egy év alatt 3,7 milliárd eurót is megtakaríthatott.

Kažimír jelenleg azt akarja megvárni, lesz-e ezen a téren valamilyen látszata a koordinációnak. „Nem akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, ám csatlakozni szeretnénk azon progresszív országokhoz, amelyek érzékelik ezt a problémát” – mondta az elmúlt napokban a pénzügyminiszter. (dp, hnonline.sk, SITA)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »