Már a Fidesz kamu kereskedelmi szervezete szerint sem partnere a kormány a kkv-knak

Már a Fidesz kamu kereskedelmi szervezete szerint sem partnere a kormány a kkv-knak

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn ismét megszólalt a magyar munkaerő-piacon tapasztalható kritikus munkaerőhiány kapcsán. A Magyar Idők című kormánylapnak adott interjújában a tárcavezető most nem harmadik országból érkező munkavállalók foglalkoztatását helyezte kilátásba, hanem esetleges lépcsőzetes járulék-csökkentésről beszélt. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) üdvözölte a bejelentést, majd diszkréten jelezte is, hogy partnerként kellene kezelni a magyar kis- és középvállalkozásokat.
 

Az MTI-hez eljuttatott közleményében az MNKSZ üdvözölte, hogy a kormány a munkaadói terhek enyhítésének lehetőségét vizsgálja, és egy munkaerő-megtartását támogató alap létrehozására tesz javaslatot.

Kik vagytok?

Az MNKSZ egyébiránt egy a nagyobbik kormánypárthoz nagyon közel álló szervezet. Jellemző, hogy már akkor kiállt a vasárnapi boltzár mellett, amikor még honlapja sem volt. Alapítói között találhatjuk a fideszes országgyűlési képviselő, Szathmáry Kristóf édesanyja, Szathmáryné Jahl Angéla, aki korábban az SZDSZ politikusa volt, és aki sajtóhírek szerint a „két Lázár”, azaz az immáron Lázár Vilmos vezette CBA áruházlánc és Lázár János kancelláriaminiszter támogatottja.

A Magyar Időkben Varga egyébiránt elismerte, hogy jelenleg 250 ezer honfitársunk nincs munkában (azaz regisztrált munkanélküli, ami ugye nem azt jelenti, hogy csak ennyien nem dolgoznak; most ide nagyvonalúan nem számoltuk bele a közmunkásokat is), miközben legalább 50 ezer betöltetlen állás van hazánkban.

“A minisztérium hozzálátott egy ezt is kezelő intézkedéscsomag kidolgozásához. Gazdaságélénkítő javaslatainkról már az ősszel döntés születhet”

– utalt Varga miniszter arra, hogy megvizsgálják hogyan csökkenthető a béreket terhelő járulék mértéke. Ezzel ugyanis a miniszter szerint csökkenthetni lehetne a magyar gazdaságot fojtogató munkaerőhiányt.

A kormánypárti érdekvédelmi szervezet közleményében egyébiránt kifejti: a kiskereskedelmi tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások személyi jellegű ráfordításai az üzemelési költség több mint felét is kitehetik. A munkabér jelenlegi járulékai óriási terhet jelentenek a hazai vállalkozásoknak, tovább rontják versenyképességüket a nagyvállalatokkal szemben, ezért a jelenlegi helyzetben célzott segítségre van szükségük.

Rámutatnak arra, hogy a versenyszférán belül a nagyvállalatok a munkavállalók mintegy 25 százalékát foglalkoztatják, a fennmaradó 75 százalék a kkv-kban dolgozik, amelyek árbevételük alapján 60, numerikusan több mint 99 százalékot tesznek ki a vállalati szektoron belül. A munkahelyeket tehát elsősorban a kkv-k biztosítják. A szövetség célja, hogy a kormány a kkv-kat is tekintse stratégiai partnerének.

Az MNKSZ azt javasolja, a kormány a kereskedelemben a bérek és bérjárulékok kényszerű rendezéséhez az általános járulékcsökkentésen felül hozzon létre egy feltételekhez kötött, a munkaerő megtartásának támogatását szolgáló alapot.

Kitérnek arra is, hogy az elmúlt hónapokban béremelések kezdődtek az egyes szektorokban bekövetkezett krónikus munkaerőhiány miatt, ami a kereskedelmi szektort érinti a legnagyobb mértékben.

“A kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozásoknak nincs tartalékuk, amelyből a magasabb béreket és az ahhoz tartozó közterheket kitermeljék, ezért a kormány segítsége nélkül veszélybe kerülhetnek”

– jelezték.

Nocsak, most már kormányközeli kereskedelmi szövetség szerint is kritikus a magyar kis- és középvállalkozások helyzete?!


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »