Már a 9 évesek sem riadnak vissza a drogtól

Már a 9 évesek sem riadnak vissza a drogtól

A marihuána még mindig a legnépszerűbb az illegális tudatmódosító szerek közül, és bár csökken a drogokat kipróbálók száma, azok, akik kapcsolatba kerülnek vele, egyre fiatalabbak.

A felmérést az oktatásügyi minisztérium Tudományos Műszaki Információk Központja végezte, több mint 2000 alap- és középiskolás diák bevonásával. Az adatok alapján ugyan elmondható, hogy 2012-höz képest jelentősen csökkent az illegális szereket legalább egyszer kipróbálók száma, ugyanakkor az is tény, hogy a fiatalok egyre korábban kerülnek először kapcsolatba a tiltott szerekkel. A megkérdezett diákok 14%-a vallotta be, hogy kipróbált már valamilyen drogot, viszont nem mindenki válaszolt arra a kérdésre, hány éves volt, amikor először drogot használt. Az idei eredmények szerint a megkérdezettek átlagosan 14 évesen próbálnak ki először illegális tudatmódosító szert, ami 2009-hez képest csökkenés, hiszen akkor még átlagosan 15 évesen kísérleteztek először drogokkal. A pozsonyi drogfüggőség kezelésével foglalkozó intézet munkatársa lapunknak elmondta, tavaly összesen 70, 15 és 18 év közötti pácienst kezeltek.

Hírdetés

A felmérésben több válaszadó is elismerte, hogy már 11 éves korában kipróbált valamilyen drogot, sőt, néhányan már 9 évesen is szereztek tapasztalatot ezen a téren. 

Az előző évekhez képest azok száma is megugrott, akik nem tudták azonosítani, milyen fajta droggal szereztek tapasztalatot először. Míg 2012-ben a válaszadók 1,18%-a nem tudott válaszolni arra, milyen fajta drogot használt először, addig tavaly 2,8%-uk állította ezt.

A válaszadók összesen tizenegy fajta drogot neveztek meg első kísérletük tárgyaként. A megkérdezettek közel 76%-a válaszolta, hogy a marihuánával kísérletezett először, ezt követik a különböző tabletták, amelyek inkább a lányok körében népszerűek. A fiúknál az anabolikus szteroidok szerepelnek előkelő helyeken. Ezek az anyagok a felmérésben részt vevő lányok körében egyáltalán nem szerepelnek első tapasztalatként. Bár az elmúlt tíz évben végzett felmérésekben még nem szerepelt a kokain mint első drog, a mostani felmérésben már ez is felbukkant. A 13, a 16 és a 18 évesek között is voltak olyanok, akik ezzel a droggal szerezték első tapasztalataikat. 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »