Már a 14. szintjét bontják a pécsi magasháznak

Jó ütemben és az előírásoknak megfelelően halad a pécsi magasház március végén indult bontása; a kivitelező megkezdte a 14. szint elbontását – mondta a pécsi önkormányzat hatósági főosztályának vezetője újságíróknak a csütörtökön megtartott hatósági ellenőrzés után a helyszínen.

Horváth Endre hangsúlyozta: a Strabag MML Kft.–Land-Bau Kft. alkotta konzorcium által végzett munkálatok zaj- és porkibocsátási mutatóinak rendszeres ellenőrzései során eddig nem találtak olyan problémát, amely miatt fel kellett volna lépniük a hatóságoknak, a bontás a szerződésben vállaltaknak megfelelően folyik.

Eddig 8000 tonna betont és 230 tonna betonacélt bontott el a kivitelező az egykor 25 emeletes épületből, a keletkező törmelék elszállítását naponta 10-12 kamionnal végzik – hangzott el az eseményen.

A hatósági bejáráson a főosztályvezető megtekintette az elektronikus építési naplót és a bontás alapját képező tervdokumentációt is.

Decemberben kezdődött

A magasház bontásának előkészítő munkálatai tavaly decemberben kezdődtek a ház környezetében lévő köz- és lakóépületek felmérésével. A 25 emeletes ház körül 16 méteres védőzónát kialakítottak ki, a Hungária út érintett szakaszának elterelésére 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő utat építettek. A gyalogosoknak védőtetős folyosó készült.

A balesetveszély csökkentésére egy Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húztak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül. A védőpalánk egyúttal a por- és a zajkibocsátás csökkentését nagymértékben segíti – olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos tájékoztatóban.

1989 óta lakatlan

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat. Az épület hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A korábban 80 méter magas, 20 ezer tonnányi vasbetonból épült magasház bontási költségeinek 1,256 milliárd forint összegű, azonnali támogatásáról tavaly szeptember végén döntött a kormány, a munkálatokat az év végéig tervezik befejezni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »