Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában

Már 45 oroszt azonosítottak, akik háborús bűntetteket követtek el Ukrajnában

Az ukrán rendfenntartók már 45 orosz állampolgárt azonosítottak, akik a nyomozás szerint háborús bűnökkel felérő atrocitásokat követtek el Ukrajna területén – közölte Irina Venegyiktova ukrán főügyész hétfőn egy tévéműsorban.

„Ami a háborús bűnökkel kapcsolatos nyomozásainkat illeti, (…) a mai napig 45 ilyen személyt azonosítottunk háborús bűncselekményekkel kapcsolatban, amelyek a büntető törvénykönyv 438. cikkelyébe ütköznek, és három személy már bíróság előtt áll” – idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a főügyészt, aki hozzátette, hogy az egyik érintettet hivatala egy civil meggyilkolásával vádolta meg, további kettőt pedig azért állítottak Ukrajnában bíróság elé, mert a vád szerint a keleti országrészben lévő Harkiv megyében civil infrastruktúrára lőttek. „Vagyis mi itt sokkal gyorsabban haladunk, mint a nemzetközi igazságszolgáltatásban” – jegyezte meg Venegyiktova.

Hírdetés

Kifejtette, hogy máig 45 személyt azonosítottak, akik atrocitásokat követtek el Ukrajnában, de nyilván többen is lesznek, mivel 11 600 esetről van folyamatban jelenleg eljárás – tette hozzá. „A mi dolgunk, hogy mindenkit megtaláljunk” – szögezte le.

A főügyész szavai szerint ahhoz, hogy minden elkövetőt bíróság elé állítsanak, meg kell találni az összes tanút és az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború minden erre vonatkozó bizonyítékát. Mint rámutatott, ezt ugyanakkor nehezíti, hogy egyes területekhez az ukrán hatóságok nem tudnak hozzáférni. „Ezért lehetetlen előre megjósolni, meddig fog tartani ez az egész folyamat” – konstatálta Venegyiktova.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »