Már 2093 embert fosztottak meg szlovák állampolgárságától

POZSONY. A hatályban lévő állampolgársági törvény alapján a 2010. július 17-e és 2017. október 11-e között eltelt időszakban már 2093 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától. Közülük a legtöbben, 542-en a cseh állampolgárság felvétele miatt lettek megfosztva a szlováktól. A magyar állampolgárság felvétele miatt eddig 99-en veszítették el a szlovákot – derül ki a belügyminisztérium statisztikai adataiból.

További 494 személyt a német, 308-at az osztrák, 200-at a brit, 93-at az amerikai, 50-et a norvég, 41-et a svájci, 38-at a holland, 35-35-öt a belga és az ír, 33-at az ausztrál, 31-et a kanadai, 24-et az olasz, 14-et a finn, 13-at a francia, 12-őt a svéd, 8-at a luxemburgi, 4-et az orosz, 3-3-at a kínai és a lengyel, 2-2-őt a dán, az izlandi, az új-zélandi, és az ukrán, illetve 1-1-et az izraeli, a spanyol, a szerb és a szingapúri, míg további 1 személyt egyelőre meg nem állapított állampolgárság felvétele miatt fosztottak meg a szlováktól.

A jelenleg hatályos törvények értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. A jogszabály jelenlegi formáját 2010-ben fogadták el, válaszlépésül a budapesti Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére.

Hírdetés

A szlovák ellentörvény elfogadása óta több kísérletet is tettek a vitatott jogszabály finomítására, ám ezek egyike sem járt sikerrel. A jelenleg hatályos törvénnyel az Alkotmánybíróság is foglalkozott, azt azonban nem volt képes megállapítani, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem. A belügyminisztérium a korábban jelzett módosító javaslatot mindmáig nem terjesztette elő a törvényhozásban.

Egy 2015 februárjában hatályba lépett belügyminisztériumi rendelet sajátos, egyéni okok címén lehetőséget biztosít az állampolgárság visszaszolgáltatására, így azok a volt állampolgárok, akik 1993. január 1-jét követően veszítették el állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaadását.

A döntéshozatal során figyelembe veszik a szlovák állampolgárság elvesztésének körülményeit, illetőleg az idegen állampolgárság felvételének módját és feltételeit. „Főként azt, hogy az idegen állampolgárság megszerzése idején volt-e az illetőnek az adott államban érvényes tartózkodási engedélye” – tájékoztatott a belügyminisztérium.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »