Már 2018-ban indulhat a Marsra a SpaceX űrhajója

A SpaceX azt tervezi, hogy legkorábban 2018-ban a Marsra küldi Dragon nevű űrhajóját – jelentette be az amerikai magánvállalat szerdán. Ez lesz az első lépés a vállalat alapítója, Elon Musk azon célja felé, hogy embert repítsenek egy másik bolygóra.

A Red Dragon (vörös sárkány) nevű program az ember Marsra szállításához szükséges technológiák fejlesztését tűzte ki célul, ami a Tesla Motorst is magáénak tudó milliárdos, Elon Musk Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX) vállalatának és az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA) a hosszú távú célja.

A SpaceX volt az első magánvállalat, amely pályára tudott állítani űrjárművet, és vissza is tudta hozni a Földre. A SpaceX Dragon űrhajója először 2012-ben szállított utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra.

„A cég új űrhajóját, a Dragon 2-t úgy tervezzük, hogy képes legyen leszállni bárhol a Naprendszerben. A Red Dragon Mars-missziója lesz az első tesztrepülés” – írta Twitter-üzenetében Musk.

Ez az első alkalom, hogy a SpaceX megcélozta az ember nélküli Mars-utazás dátumát.

A cég a Mars-program részleteit a szeptemberi nemzetközi űrhajózási kongresszuson fogja ismertetni.

A SpaceX azt tervezi, hogy Mars-rakétáját, a saját tervezésű, már repülő Falcon 9-es rakétájának megerősített változatát még az év vége előtt kipróbálja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »