Manipulálta Donald Trump Twitter-üzenetét a CNN

Az amerikai elnökválasztási kampány a finisben keményen dübörög, a jelöltek minden eszközt felhasználnak, hogy népszerűbbek legyenek a másiknál.

Donald Trump republikánus elnökjelölt például a közösségi médiában tudatosan használja a “Crooked Hillary” jelzőt, amely nagyjából annyit tesz, hogy “mutyis Hillary”. A vezető amerikai hírcsatorna, a CNN gyakran idézi Trump Twitter-üzeneteit, azonban legutóbb a televízió cenzúrázta a gúnyosnak szánt jelzőt.

A CNN azért tüntette el a “crooked”, azaz hamis kártyás jelzőt Clinton neve elől, mert ezzel is próbálja őrizni azt a marketingszabály-kampányt, hogy Hillary Clinton a komolyabb jelölt, ő a komolyabban vehető jelölt. Tehát egyértelműen a CNN segített Hillary Clinton kampányában és nem hajlandó Donald Trump üzeneteit teljes mértékben, cenzúrázatlanul továbbítani a CNN nézői felé – mondta Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője az M1 Médiaklikk című műsorában.

Nem egyenes a média részéről, ha bizonyos tartalmakat megmásít, illetve olyan idézeteket közvetít, amelyek nem úgy hangzottak el, vagy amelyeket nem úgy írtík le, ahogyan ez a közvetítés során később nyilvánosságra kerül. Ám ez belefér amerikai kampányba; nem ez az első eset, korábbi példákat is lehet mondani az elnökválasztási kampányokkal kapcsolatban – fogalmazott Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

A “crooked” egyébként nem trágár kifejezés, tehát a csatorna arra sem tud hivatkozni, hogy kötelező volt kihagyni a szót.

Belefér a kampányba

A magát függetlennek valló CNN úgy tűnik, teljes mellszélességgel beállt a demokrata elnökjelölt mögé – Hillary Clinton egyébként már több ízben élvezhette a CNN iránta mutatott elkötelezettségét.

Las Vegas, 2016. október 13. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt egy Las Vegas-i gyorsétterembe érkezik 2016. október 12-én. Az Egyesült Államokban november 8-án tartják az elnökválasztást. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Las Vegas, 2016. október 13. Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt egy Las Vegas-i gyorsétterembe érkezik 2016. október 12-én. Az Egyesült Államokban november 8-án tartják az elnökválasztást. (MTI/AP/Andrew Harnik)

Ezek nem állami finanszírozási csatornák, habár közszolgálati feladatokat látnak el – hiszen országos televíziócsatornákról beszélünk -, de az Egyesült Államokban több olyan országos lefedettségű televíziócsatorna van, amely politikával és híradással foglalkozik a nap 24 órájában. Ezek közül az egyik a CNN és Európában talán a legismertebb.

E csatorna leginkább a liberálisokat, a demokrata elnökjelölteket támogatja, hiszen maga a szerkesztőség, illetve a műsoroknak a háttere is inkább a liberális világból érkezik – magyarázta Törcsi Péter.

Évtizedekkel ezelőtt a CNN az egyik leginkább mértékadó médium volt az Egyesült Államokban.

Elfordulnak a nézők

Deák Péter elmondta: egyes mérések szerint annyira elfogult a CNN a balliberális véleményformálók irányába, hogy a nézők többsége inkább más csatornákat választ, hiszen már ők is érzékelik azt, hogy a CNN egy adott világnézetet képvisel. A többpólusú világrendszerben azonban, ahol a politikai vélemények megoszlanak, a CNN nem képviseli azt a semleges álláspontot, amit korábban elvártak tőle. Ugyanezt láthatjuk a mostani eset kapcsán is – fogalmazott a szakértő.

Az Egyesült Államokban november 8-án választanak új elnököt. A tengerentúlon a szavazásra jogosultak többsége úgy véli, hogy a két jelölt közül a kisebbik rosszat kell választania.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »