Manipulált: rekordméretű bírságra számíthat a Google

Manipulált: rekordméretű bírságra számíthat a Google

Rekordméretű, hárommilliárd dolláros bírság kiszabására számíthat a Google az Európai Bizottságtól, amiért a keresőcég manipulálta hirdetési szolgáltatásait. Az összeg eltörpül a társaság haszna mellett. Az unió a Google mellett az Apple-t, a Facebookot és az Amazont is vizsgálja, egyelőre nem sok eredménnyel.

Hárommilliárd dolláros bírságra számíthat a Google: a Telegraph értesülései szerint az internetes keresőóriás hirdetési, ár-összehasonlító szisztémáját évek óta vizsgálja az Európai Bizottság, amely ugyan hivatalosan még nem hozta nyilvánosságra, de már megállapította a tisztességtelen piaci magatartást és az erőfölénnyel való visszaélést. A büntetés ugyan rekordméretűnek számít – korábban az iparágban az Intel kapott 1,1 milliárd dolláros büntetést szintén tisztességtelen piaci magatartás miatt –, a testületnek lenne módja magasabb összeget meghatározni, hiszen az elméleti plafon a bevételek 10 százaléka, ami a Google esetében 6,6 milliárd dollár lenne. Az ellenőrzés során megállapították azt is, hogy a Google szándékoltan azért változtatja a kereső algoritmusát, hogy így a vizsgálatot hátráltassa. A társaság erre reagálva azt közölte, hogy a módosítást nem a vizsgálat hátráltatása, hanem a rendszer folyamatos fejlesztése indokolja. A Google egyébként ragaszkodik ahhoz is, hogy a versenyt semmilyen formában nem korlátozta, a vállalat korábban még arra is tett kísérletet, hogy megállapodjon az EU-val a keresési eredmények eltérő formában történő tálalásáról, de ez végül nem vezetett megállapodáshoz.

A brit lap összeállítása idézte Margrethe Vestagert, az Európai Unió versenypolitikai biztosát, akinek szavai szerint a Google-lal kapcsolatos vizsgálatok még nem értek véget; egyebek között az Androidot, a térképszolgáltatást, valamint az utazási információk szűrését is vizsgálják.

Az Európai Uniónak egyébiránt nem elsősorban a hirdetési rendszer felépítése, hanem sokkal inkább a jellemzően amerikai technológiai társaságok az óriási méretű adóval való trükközése okoz gondot. A visszaélések jogi alapjait az az 1920-as évek elejéről eredeztethető egyezmény adja, amelyet még az Egyesült Államok és Írország kötött a kettős adóztatás elkerülésére. Ennek kihasználásával egy cég területen és joghatóságon kívülinek minősítheti magát – akár mindkét országban: a tengerentúlon az adóalanyiságot a bejegyzés helye határozza meg, Írországban viszont az, hogy honnan irányítják a társaságot. Azaz egy Amerikában vezetett vállalat Írországban bejegyzett leánya révén egyik országban sem kötelezhető adófizetésre.

A kreatív adózás miatt a Google nemrég 130 millió fontos bírságot kapott Nagy-Britanniában, ami a kritikusok szerint messze elmarad az elmúlt tíz évben be nem fizetett adó mértékétől. Az Európai Unió a trükközések miatt vizsgálatot folytat a Google mellett az Apple, a Facebook és az Amazon ellen is, amely cégek az elmúlt években némileg módosítottak európai működésükön.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »