Mancininél új korszak kezdődött

Mancininél új korszak kezdődött

Az olasz válogatott legutóbbi 365 napja tele volt fordulatokkal. A hullámhegy után hullámvölgy következett. Terítéken a csapatépítés.

Egy éve a Squadra Azzurra „félúton” járt az utolsó felkészülési mérkőzése, a csehek elleni, nagyon is biztató bolognai 4-0 és az első Eb-mérkőzés között. Roberto Mancini legénysége aztán a 2021-ben lejátszott Euro 2020-on is folytatta veretlenségi szériáját. A csoportszakaszban mindvégig olasz földön játszhatott, Rómában verte meg a törököket, a svájciakat és a walesieket. Utána Londonban az osztrákokat és Münchenben a belgákat.

Az elődöntőben ellenben megszakadt a győzelmi sorozat – valójában már az osztrákok ellen sem volt elég 90 perc a továbbjutásra –, mert a spanyolok ellen, majd az angolok elleni fináléban is tizenegyespárbajban kerekedett felül az azúrkék csapat.

De addigra már nem csupán Európa-bajnoknak, hanem világrekordernek is mondhatta magát. A walesiek elleni 1-0-val beállította a kétszeres világbajnok szövetségi kapitány, Vittorio Pozzo nagy generációjának 30 veretlen mérkőzésből álló csúcsát. Ráadásul azzal a találkozóval bezárólag már 11 mérkőzésen nem kapott gólt.

A fentiekből kiderül, utána döcögni kezdett a szekér, de ki bánta ezt Olaszországban, világrekorder lett a csapat, és ami még fontosabb, 1968 után újra megnyerte az Európa-bajnokságot.

A széria végül 37 találkozónál, október 6-án, Milánóban, a Nemzetek Ligája 2020-as kiírásának négyesdöntőjében ért véget, Spanyolország győzte le az olasz csapatot 2-1-re. Tulajdonképpen az már egy rossz sorozat része volt, még ha ezt a kifejezést nehéz is használni, például Eb-aranyat hozó mérkőzésre.

Hírdetés

Ettől még tény:

az olasz válogatott a legutóbbi 13 mérkőzéséből csak hármat nyert meg, a legutóbbi öt tétmérkőzéséből pedig egyet sem. Nem jutott ki az idei világbajnokságra,

miután hazai pályán kikapott Észak-Macedóniától.

A helyzet kicsit hasonló az 1982–1983-ashoz, akkor a megnyert spanyolországi világbajnokság után a következő kilenc tétmeccsből csak egyet nyert meg a Squadra Azzurra, s kudarcot vallott a franciaországi Eb selejtezőin.

Roberto Mancini már a múlt szerdán, az argentinok ellen elveszített finalissima előtt jelezte, hogy az a találkozó lezár egy korszakot, kezdődik az új csapat építése. Tartotta a szavát, szombaton a németek ellen Biraghi, Frattesi, Tonali, Politano és Scarnacca is kezdett, Gnonto, Pobega, Dimarco, Cancellieri és Ricci is beállt. Közülük öten (Dimarco, Frattesi, Pobega, Gnonto és Cancellieri) először játszottak az A-válogatottban.

A németek ellen szerepelt 16 játékosból csupán Gianluigi Donnarumma kezdett az EB-döntőben is, s további játékos, Bryan Cristante és Alessandro Florenzi játszott csereként az angolok ellen. Tényleg új korszak kezdődött


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »