Mamutfenyő-csemetét ültettek Szent II. János Pál születésének századik évfordulóján

Mamutfenyő-csemetét ültettek Szent II. János Pál születésének századik évfordulóján

Egy hatéves óriás mamutfenyő-csemetét ültettek el erdészek és szakemberek felügyeletével a nagyváradi római katolikus püspöki palota kertjében ünnepélyes keretek között május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének századik évfordulóján.

A szervezők az eseményt egyben a Ferenc pápa Erdélyben tett apostoli látogatásának közeledő évfordulójáról való megemlékezésnek is szánták. Böcskei László megyéspüspök hangsúlyozta: „a Szentatya arra bátorított minket, hogy folytassuk az építést, a fejlődést, a természet ápolását, és tegyük meg mindazt, ami az élet szolgálatában áll”.

Kleszken Tímea, a püspökség kertésze a növény jellegzetességeit vázolta fel, beszámolva arról, hogy a palota kertjébe 1878 táján ültettek három óriás mamutfenyőt, a terület államosítása és beépítése során azonban azok a szomszédos iskola udvarára kerültek. A Sequoiadendron giganteum minden egyes példánya fokozottan védett és ritka növény. Földünk leghatalmasabb és legősibb élőlényei, a legöregebb példány több mint háromezer éves, közel száz méter magas és ezer tonna. A növény a cseroki nyelv írott formáját megalkotó Sequoyahról (1770–1843) kapta a nevét. Az utolsó jégkorszak előtt Észak-Amerika és Eurázsia fenyveseinek jelentős részét ez a faj alkotta.

Ferkő Jenő, az egyházmegye Szűz Mária Erdészeti Hivatalának vezetője kiemelte, hogy ez a növényfaj igazából hazatér, hiszen több tízezer évvel ezelőtt őshonos volt ezeken a vidékeken.

Hírdetés

A hétfői faültetés a kert felújítási munkálatainak a részét képezte, amelyeknek anyagi hátterét egy határon átívelő pályázat forrásaiból biztosítja a püspökség. A projekt vezetőinek elmondása szerint a sajtótájékoztatóval egybekötött átadási ünnepség folyó hónap utolsó napjaira tehető, pontos dátumot a közeljövőben közölnek. A kert egyes – már felújított – részei jelenleg is a látogatók rendelkezésére állnak, június elejétől az idelátogatók az egész kertet élvezhetik majd, a meghatározott és plakátok segítségével ismertetett szabályok betartása mellett.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Hírek.várad.org

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »