Máltát Szlovákia inspirálja

Máltát Szlovákia inspirálja

Külföldön is pozitív benyomást keltett a minisztérium PET palackok visszaváltásával kapcsolatos munkája.

Szlovákia fokozatosan felkerül Európa environmentális térképére. Legutóbb a PET palackok és alumínium dobozok visszaváltására tett javaslat váltott ki visszhangot. A környezetvédelmi minisztérium tanulmányára, amelyet Sólymos László miniszter kérésére dolgoztak ki, külföldön is felfigyeltek. És nem csak az állami hivatalnokok. Legutóbb máltai vállalkozók képviselői jöttek tapasztalatokat gyűjteni Szlovákiába. Olyan országból, amely Szlovákiához hasonlóan szeretné bevezetni a visszaváltást.

„Évtizedes tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a szlovák tanulmány terjedelmes és páratlan, valamint nagyon valós forgatókönyvet tartalmaz“- jelentette ki Joe Attard, a gyártói felelősségvállalói szervezetet (CEO Green MT/WEEE Málta) vezérigazgatója. Mint elmondta, Máltán 2020-ban tervezik bevezetni a visszaváltást, és azt fontolják, hogy a szlovákiai környezetvédelmi minisztérium elemzőit kérik fel együttműködő félként. Csehország, Lengyelország és Magyarország is jelezte érdeklődését hasonló tanulmány iránt.

Hírdetés

“Van mit behoznunk a környezetvédelem területén, de végre Szlovákia is aktív. Legalább a régiónkban kezdünk vezető pozícióba kerülni a műanyagokkal folytatott harcban” – jelentette ki Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

Szlovákia tavaly jelezte, hogy készül a PET-palackok és az alumínium dobozok visszaváltásának bevezetésére. A törvény már előkészítési folyamatban van. Így a visszaváltást Szlovákiában 2022-től teljesen bevezethetjük. Más országok tapasztalatai alapján így a műanyag palackok több mint 90%-a visszajuthat az újrahasznosító létesítményekbe.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »