Málnás nem kér a medvéből

Hetek óta félelemben tartja a málnásiakat egy medve, ezért a Kovászna megyei község polgármestere az állat befogását kéri az illetékes hatóságoktól. 

medve_01_KR_b

Kasléder József a prefektúrához és a környezetvédelmi hivatalhoz fordult segítségért, várja, hogy a hatóságok milyen megoldást javasolnak a kialakult helyzetre. Mint mondta, a medve több gazdaságot „meglátogatott”, állatokat pusztított el, méhkaptárokat tett tönkre. „Az emberek félnek, sötétedés után ki sem mernek lépni a házból, ez a medve terrorizálja a falu lakóit” – fogalmazta meg Kasléder József.

Az elöljáró szerint a legegyszerűbb az lenne, ha megszereznék az engedélyt, és kilőnék a vadat, ám a málnásiak inkább azt szeretnék, hogy szállítsák el az állatot, hogy ne járjon be többé a faluba. „Az önkormányzat tehetetlen, csak a panaszokat tudjuk továbbítani, a vadásztársaságok pedig megpróbálják elriasztani a vadat, de folyamatosan nem tudják őrizni a falut” – mondta az elöljáró. A málnásiak attól tartanak, hogy amikor kihajtják a háziállatokat, még nagyobb kárt okoz a medve, hiszen már eddig kilenc juhot elpusztított.

Egyébként Kovászna, Hargita és Vrancea megyében él Európa legnagyobb barnamedve-populációja, a Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal felmérése szerint a megye területén legalább hatszáz példány él. A Kovászna megyei prefektúra már évek óta javasolja a törvénymódosítást, hogy rendkívüli esetekben helyi bizottság dönthessen a medvék kilövéséről, ne kelljen megvárni a minisztériumi jóváhagyást, de ez ügyben azóta sem történt előrelépés. A hatóságok pedig a vadásztársaságokra hárítják a felelősséget, ők viszont arra panaszkodnak, hogy hiába helyeznek ki etetőket az erdőkben, a pásztorok feletetik a nyájjal a silót.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »