Malit sem hagyja az út szélén az EU – Európa defektes üzenetét vitte a francia és a német külügyminiszter

Malit sem hagyja az út szélén az EU – Európa defektes üzenetét vitte a francia és a német külügyminiszter

Maliba látogatott a francia és a német külügyminiszter, hogy ezzel is kifejezze: az Európai Unió nem hagyja magára a dzsihadista felkeléssel küzdő nyugat-afrikai országot.

Jean-Marc Ayrault és Frank-Walter Steinmeier vasárnap éjjel érkezett Bamakóba, Mali fővárosába. "Azért jöttünk együtt, hogy szimbolikusan jelezzük: Franciaország és Németország támogatja a megbékélési és fejlesztési folyamatot Maliban" – mondta a francia külügyminiszter.

"Ez ugyanakkor Európa üzenete is. (…) Ma 15 európai országból több ezer személy, civilek és katonák vesznek részt a folyamatban" a Barkhane hadműveletben harcoló francia különleges alakulaton felül – tette hozzá.

A két miniszter gépe háromórás késéssel érkezett Afrikába, mert felszállás közben kipukkadt a repülőgépük egyik kerekének a gumija, és ki kellett szállniuk. A küldöttség a kifutópályán várta meg a javítást.

A késés miatt az Ibrahim Boubacar Keita mali elnökkel betervezett találkozójukat hétfőre halasztották.

Az iszlamista szélsőségesek ellen indított Barkhane hadműveletben 3 ezer francia katona vesz részt 2014. augusztusa óta a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »