Maláj utasszállító – A szakadár Donyecki Népköztársaság nem ért egyet a nemzetközi vizsgálat következtetéseivel

Helytelenek a maláj gép lezuhanásának ügyét vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport szerdán közzétett jelentésében foglaltak – szögezte le Eduard Baszurin donyecki szakadár vezető az orosz Ria Novosztyi hírügynökség internetes oldalán közölt nyilatkozatában.

Az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság parancsnokhelyettese szerint a jelentés szándékosan zsákutcába viszi a nyomozást. Baszurin szavai szerint a légi baleset után az Egyesült Államok bejelentette: olyan műholdas felvételekkel rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy a Boeing lezuhanását okozó rakétát szakadár ellenőrzésű területről lőtték ki. “Eltel két év, de ilyen felvételt még senki sem látott” – tette hozzá a szakadár vezető.

A nemzetközi nyomozócsoport vizsgálat első eredményei szerdán kerültek nyilvánosságra. A jelentésben a nyomozók megállapították, hogy az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét.

Az utasszállító Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le 2014. július 17-én. A gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak. 

Kijev szerint a most nyilvánosságra hozott jelentés megerősítette a tavaly októberben közzétett műszaki vizsgálat azon megállapítását, hogy az utasszállító lezuhanását egy Buk típusú légelhárító rakéta okozta. A nyomozók azt is megállapították, hogy a légvédelmi rakétarendszer nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Maláj utasszállító, Kelet-Ukrajna, kelet-ukrajnai szakadárok, Donyecki Népköztársaság, ukrán válság, szakadárok, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »