Májustól a kísérő személy is beoltható, de regisztrálnia kell

Májustól a kísérő személy is beoltható, de regisztrálnia kell

Május elsejétől az egészségügy minisztérium határozata alapján a regisztrált idős emberek kísérői is beolthatóak. Pontosabban minden esetben egy, a 18. életévét már betöltött személy. Ráadásul ő is olyan vakcinát kap, amilyet a kíséretében lévő.

Május első napjaiban elegendőnek bizonyult, ha a kísérőt az egészségügyi személyzet helyben regisztrálta, bár ez időbeli csúszást eredményezett. Talán épp ez okból a minisztérium csütörtöktől a  regisztrációt a kísérőtől is kéri. Ha nem regisztrált, mától /május 8./ már nem oltható be. Csak azok képeznek kívételt, akiknél a kísért személy regisztrációja május 6-a előtt megtörtént. Esetükben a kísérő regisztráció nélkül is megkaphatja a vakcinát. Ám ha az idős személy május 6-án vagy később regisztrált, akkor a kísérőnek is regisztráltnak kell lennie.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 70 év feletti regisztrálónak az űrlapon azt is kell jeleznie, hogy kísérettel érkezik, illetve meg kell adnia a kísérő születési számát.

A korábban regisztráltak számára is lehetőséget adnak a jelentkezési ív módosítására.  24 órán belül a kísérőt is regisztrálni kell, mert csak így érhető el, hogy egy időpontban, egy helyszínen, egymást követően legyenek beoltva. Erről mindketten SMS illetve e-mail formában kapnak értesítést. Amennyiben a kísérő személy már korábban regisztrált, a rendszer a két személyt automatikusan egymás mellé rendeli.

A kísérő személynek nem kell feltétlenül családtagnak lennie, ezért már megjelentek olyan hirdetések, amelyekben a fiatalabbak  kísérőnek ajánlkoznak, sőt akadt, aki a fuvaron kívül még 50 €-t is hajlandó volt ezért kifizetni.

Hírdetés

Kassa megyében jelenleg van elég vakcina, az oltópontokon a naponta beoltottak mintegy 20 százaléka elmúlt már 70 éves, esetükben azzal számolnak, hogy kísérettel érkeznek.

A nagymihályi oltóközpontban az első négy napon kb. 70 kísérő személyt oltottak be, Bártfán csütörtökig 39 főt, de legnagyobb érdeklődés a megyeközpontok oltópontjain tapasztalható. Kassa megye vezetője, Rastislav Trnka szerint a 70. életévüket betöltő személyek 80 százaléka olyan kísérővel érkezik, aki szeretné megkapni az oltást. Kassa oltóközpontjában, ahol Pfizer illetve Moderna oltóanyagot szúrnak, ez kb. napi 300 főt jelent.

Amennyiben  a 70 év feletti személy– bármilyen okból – törli regisztrációját, a kísérőként regisztrált személy jelentkezése a rendszerben marad, de csak a korosztályának megfelelő időpontban kap meghívást az oltásra. Ha az idős ember halasztást kér az oltással kapcsolatosan, az a kísérőre is vonatkozik.

Amennyiben a kísérő a regisztrációkor más járásban választott oltópontot, az idős ember oltópontjához kell igazodnia.

Ha a kíséretre vállalkozó személynek már van saját oltási időpontja, akkor nem lehet  kísérő.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »