Május végéig várják a földadományokat Felvidék magyar lakta településeiről Gombaszögre

Május végéig várják a földadományokat Felvidék magyar lakta településeiről Gombaszögre

 

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői május végéig fogadják a Felvidék magyar településeinek jelképes földadományait.

Hírdetés

A cél, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára, az összetartozás jegyében egy illusztris emlékhely jöhessen létre Gömör szívében – írják a szervezők.

A fesztivál önkénteseinek a tél folyamán sikerült megmenteniük a selmecbányai honvéd-szobor 16 tonnás talapzatát, amelyet Selmecbánya városa a Sine Metu Polgári Társulásnak ajándékozott. „Terveink szerint erre a talapzatra rögzített árbócon lobog majd a napjainkban gyakran használt felvidéki lobogó mint kohéziót teremtő szimbólum, ami a felvidéki magyar emberek összetartozását, egymás iránti közösségvállalását hirdeti majd“.

Az üreges talapzatba egy nagyméretű fémkapszula is kerül, amelybe a szervezők a szlovákiai magyar településektől várnak egy-egy marék földet. A cél, hogy mind a 535 felvidéki magyarlakta település jelképes földje helyet kapjon a kapszulában. Ezidáig már több mint 400 adomány érkezett. Arról, hogy mely településekről érkezett már földadomány, s honnan hiányzik még, IDE KATTINTVA lehet információt szerezni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »