Majdnem orbáni nyilatkozatot tett az osztrák külügyér

Az Európába érkezett menedékkérők újraelosztása az uniós tagállamok között önmagában nem fogja megoldani a problémát – mondta Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter az APA osztrák hírügynökségnek adott, pénteken közölt interjúban.

Az EU-nak sokkal inkább a közös határvédelmet kellene tető alá hoznia – jegyezte meg.

A hírügynökség felvetette, hogy Kurz Görögországot és Olaszországot gyakran bírálta, azt azonban nem kommentálta, hogy más országok, így Magyarország és Lengyelország „megtorpedózzák a válság megoldását”. A miniszter erre azt mondta: ő „újra és újra kommentálta” a helyzetet, csak „más irányból”, vagyis azt hangoztatva, hogy önmagában az elosztással nem lehet megoldani a menekültkérdést.

Nem működő koncepció

Nemcsak olyan emberek jönnek Európába, akik a biztonságot keresik, hanem olyanok is, akik jobb életet szeretnének – jelentette ki Kurz. Ez emberileg érthető, de az afrikai országok népességszámát tekintve „nem működő koncepció”. „Aki azt gondolja, hogy hagyhatjuk a migrációt irányítatlanul végbemenni, az téved” – mondta. Az azonban nem jó – folytatta –, ha az EU-ban egyes közép-európai országok „ráerőszakolják a véleményüket más országokra, csak mert azt gondolják, hogy erkölcsileg felettük állnak”.

Az EU-nak sokkal inkább a közös határvédelmet kellene tető alá hoznia – folytatta Sebastian Kurz, és hozzátette, hogy meggyőződése szerint akkor Magyarország és Lengyelország is kész volna segíteni.

A kvóták

Szükség van arra, hogy legális úton el lehessen jutni Európába, és „ha vége lesz az illegális bevándorlásnak, dolgozhatunk a kvótákkal”, de ha az egyes országok azt érzik, hogy mindig újabb emberek jönnek, menekülésre késztető ok nélkül is, akkor Európa nem lesz képes megbirkózni a helyzettel.

Az osztrák miniszter szerint az elmúlt egy évben az EU-ban általánosságban véve azt lehetett látni, hogy nem tartották be az európai jogszabályokat. Rámutatott: a dublini egyezmény azt írja elő, hogy a menekültnek abban az országban kell benyújtania a menekült jogállás iránti kérelmét, amelyikben először belép az EU területére. A menekültek sokszor nem akarnak azokba az országokba menni, ahol rendelkezésre állnak szálláshelyek – mondta Kurz.

Helyben segíteni

Az EU az elmúlt évben „rossz irányba kanyarodott”, engedte, hogy a menekültek kiválasszák maguknak, melyik országban kérnek menedéket. „Időközben már tudjuk, hogy ugyanennyi pénzből ott helyben sokkal többet tudunk segíteni, mint ha megpróbálunk mindenkit Közép-Európában befogadni” – mondta az osztrák miniszter. Ugyanakkora összegből, amekkorából Ausztriában egy menekült egyévi ellátását lehet fedezni, az érintett régióban legalább húsz embert lehet ellátni – fejtette ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »