Majdnem megismétlõdött a Colectiv-tragédia Piatra Neamtban

Péntek este le kellett állítani a Carla’s Dreams kisinyovi zenekar Piatra Neamt-i koncertjét, mert többen rosszul lettek a nagy tömegnek szűknek bizonyult, zsúfolásig telt koncertteremben, egy bevásárlóközpontban. Több mint kétezer ember, többségük kiskorú vett részt az eseményen. Kilenc személynek volt szüksége a helyszínen orvosi ellátásra, ötöt közülük kórházba vittek.

A koncertet le kellett állítanunk, annyira elviselhetetlen volt a meleg, főleg a gyermekeknek – jelentette be a zenekar egy Facebook-bejegyzésben. A bevásárlóközpont vezetőségének felróják, hogy felelős a helyzet kialakulásáért, és bejelentették, jogi képviselőjük ingyenes segítséget nyújt az érintetteknek az ügyben.

A Neamt Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége közlése szerint a helyiség szűk volt annyi embernek, és nem volt elég kijárata, ezért amikor néhány ember elájult, a koncert szervezőivel közösen annak leállítása mellett döntöttek; az evakuálás rendben lezajlott a csendőrség és a helyi őrző-védő cég együttműködésével.

A Carla’s Dream ugyanakkor a felügyelőséget azzal vádolja, nem léptek közbe időben, a koncertet pedig nem a tűzoltók, hanem ők, az együttes állította le, amikor látták, hogy az első sorból kivisznek két ájult embert. “Vannak videófelvételek. Senki nem jött oda! Jópárszor hívtuk a szervezőket! Leálltunk a koncerttel, amikor két embert láttunk a sorból kihullani, egy kiskorú lányt fehérbe öltözve és egy idősebb hölgyet, akik elájultak, és kivitték őket a tömegből” – írják.

Kommentelőik között volt, aki felrótta a hatóságoknak, semmit nem tanultak a Colectiv-tragédiából; egy másik hozzászóló leírta, ők is bejutottak, de amikor látták, mi van a teremben, rettegni kezdtek, hogy az épület rájuk dől, ezért kifele igyekeztek, és alig találták meg a kijáratot.

Az együttes menedzsere panaszt tett a rendőrségen, amelyben a koncert szervezési hiányosságaira mutatnak rá.

A Galleria Mall Piatra Neamț képviselői elmondták, a koncertre a belépés ingyenes volt, működött az összes légkondicionáló berendezés, sőt az emeleti ablakokat is kinyitották, de nem számítottak ekkora tömegre. A koncert a mall emeletén zajlott, abból az alkalomból, hogy több üzletet is megnyitottak. Mivel tömegrendezvény volt, hivatalból kérték a sürgősségi felügyelőség, a csendőrség, a rendőrség és a mentőszolgálat képviselőinek jelenlétét – közölték. (mediafax, agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »