Majdnem egymillióan a kölni melegfelvonuláson

Csaknem egymillióan vettek részt vasárnap Kölnben a Christopher Street Day (CSD) elnevezésű, évente megrendezett melegfelvonuláson, amelyen a három héttel ezelőtti orlandói tömegmészárlás áldozatairól is megemlékeztek.

Nils Schmidt, a rendezvény szóvivője 950 ezer résztvevőről beszélt, ez – mint mondta – nagyjából megegyezik az esemény tavalyi látogatottságával.

A szóvivő szerint ezzel rácáfoltak azokra a korábban hangoztatott félelmekre, amelyek szerint a Florida amerikai szövetségi állambeli Orlando egyik melegbárja ellen elkövetett, 49 ember életét kioltó támadás miatt visszaesik majd a résztvevők száma az idei kölni rendezvényen.

A menet a rendőrség szerint békésen zajlott le, annak részét képezte egy “We are Orlando” (Orlando vagyunk) nevű csoport is. Az áldozatok emlékére ezenkívül 49, félárbocra engedett szivárványszínű zászlót tűztek ki a nyugat-németországi nagyvárosban.

Schmidt hangsúlyozta, hogy bár a CSD-parádé első kölni megrendezése, 1991 óta sok mindent elértek, továbbra is hátrányos megkülönböztetés éri a melegeket és a leszbikusokat. Épp ezért fontos folytatni a “küzdelmet a társadalmi elfogadásért” – tette hozzá.

Az LGBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) hátrányos megkülönböztetése ellen szervezett rendezvények sorában a Christopher Street Day parádé az egyik legnagyobbnak számít Németországban.

A felvonulást évről évre a New York-i Christopher Streeten 1969-ben tartott első melegparádé emlékére rendezik meg. Az 1969-es rendezvény előzményeihez tartozott, hogy a rendőrség a Christopher Streeten rátámadt a Stonewall Inn nevű, főleg homoszexuálisok által látogatott bárra. Az akkor történtekről a melegek azóta minden évben számos országban – így Németországban is – megemlékeznek, azonos jogokért és társadalmi egyenjogúságért tüntetve a melegek és leszbikusok számára.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »