Magyarországot ma nem engednék felvenni az EU-ba – írja a volt NATO-főtitkár

Ha Magyarország ma kérné felvételét az Európai Unióba, elutasítanák – írta Javier Solana volt NATO-főtitkár, és az Európai Unió korábbi  kül- és biztonságpolitikai főképviselője véleménycikkében az El País című madridi napilapban.

A spanyol szocialista  politikus írásában megállapította, hogy a nacionalizmus és Európa-elleneség “járványa” elérte Lengyelországot és Magyarországot is.

Véleménye szerint a magyar Fidesz, ahogy a lengyel Jog és Igazságosság párt, a nemzeti szuverenitás védelmének ürügyén erodálja a demokratikus berendezkedést és a jogállamiságot. Politikájuk a kormány kezében összpontosítja a hatalmat, kiküszöbölve a kontrollt és a kritikát – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ezeket az intézkedéseket úgy igazolják, mint amelyek csökkentik a globális és uniós, gazdasági és társadalmi nyitás okozta bizonytalanságot.

Javier Solana cikkében kitért arra is, hogy szerinte a nemzeti érdekeket úgy mutatják be, mint amelyek ellentétesek az európaiakkal, habár az EU a globális világban extra védelmet kínál tagállamai számára.

Az Európai Unión kívül ezen országok bármelyike sokkal sebezhetőbb lenne minden veszéllyel szemben – jelentette ki az El Paísban a spanyol politikus, aki szerint a magyar kormány  az ország “belső visszafejlődését” idézte elő.

A Neue Zürcher Zeitung című svájci konzervatív lap a kvótareferendum ügyéről közölt beszámolót online kiadásában. A Zöld jelzés a magyar menekültügyi népszavazásnak című írásában a szerző, Meret Baumann kiemelte, hogy a várhatóan ősszel tartandó szavazáson biztos a nemek többsége, de Orbán Viktor kormányfő “számítása nem kockázatmentes”.

Kifejtette, hogy a miniszterelnök “számítása nyilvánvaló”: a menekültválság már nem napi téma a hírekben, és helyette az oktatási- és az  egészségügyi rendszer rossz állapota, mindenekelőtt pedig az “Orbán környezetéhez tartozó személyek gazdagodása” került az előtérbe, de az “állami finanszírozású szavazási kampánnyal a kormány hetekig a vezető hírek között tarthatja a migráció érzelmekkel átitatott ügyét”.

Hozzátette, hogy ez a taktika azért kockázatos, mert az érvényességhez 50 százalékot meghaladó részvételi arány szükséges. Az ellenzék már fel is szólított a népszavazás bojkottjára, és ha sikerül a konkrét tartalmat illetően értelmetlenként és a kormány elleni szavazásként beállítani az ügyet, akkor Orbán vereséget szenvedhet – írta a Neue Zürcher Zeitung.

Szerző: MTI


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »