Magyarországon keletkezõ kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésével

Magyarországon keletkező kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék kezelésével kapcsolatban a végső felelősség a magyar államot terheli, van kivétel is!

Kivételre egyes politikusoknak, a reális zöldek szerint a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból.
2019-ben az ALAPBÓL 15 milliárd forint felhasználására van lehetőség.

Reális Zöldek által felkért szakértő véleménye:

KIÉGETT FŰTŐELEMEK — VISSZA OROSZ ANYÁCSKÁHOZ

Hírdetés

Kedves László!

Minél többször elolvasom a Neked elküldött anyagokat, annál inkább rádöbbenek, hogy az azokban hivatkozott jogszabályok szerint a visszaszállítás költségeit a KNPA-ban felhalmozódó pénzből nem lehet (nem szabad) finanszírozni. Legalábbis ezt állítják az RHK KHT illetékes munkatársai.
Ez biztosan nem így van (nem lehet így), mert csak az lehet logikus, hogy a KNPA-ban felhalmozódó pénz az üzemanyagciklus-zárás bármelyik, a kutatások eredményeként később kiválasztásra kerülő alternatívájának — reprocesszálás vagy hazai mélygeológiai lerakóban történő végleges elhelyezés — költségfedezetéül szolgál.

Az is érdekes ellentmondás az RHK KHT szakembereinek állításával szemben, hogy Horváth Ákos Neked küldött válaszában úgy vélekedik, hogy az MTA EK megszerzi a reprocesszálásra szolgáló jogosítványt és az erre irányuló kutatások finanszírozásában az RHK KHT részt vesz, mivel a módosított Atomtörvény ezt lehetővé teszi. Nos, akkor újfent módosítani kell az Atomtörvényt, mégpedig az atomenergia költségtakarékos és környezetkímélő hazai alkalmazásának, nem pedig az MTA EK és az RHK KHT érdekeinek megfelelően!

2016.07.02.

https://www.parlament.hu/irom41/00503/adatok/fejezetek/66.pdf


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »