Magyarországon bővül az oltási paletta

Magyarországon bővül az oltási paletta

Bővül az oltási paletta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken engedélyezte a kínai Sinopharm vakcinát is – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: mostantól a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik V és az AstraZeneca vakcinák mellett a Sinopharmmal is számolhatnak.

A szakember az orosz Szputnyik V vakcina bevizsgálásáról elmondta, kilenc vizsgálatból hetet elvégeztek, és mind negatív eredménnyel zárult, ami biztató. Hátra vannak még a biológiai vizsgálatok, amelynek során be kell bizonyítani, hogy az oltóanyagban lévő adenovírus valóban nem képes szaporodni. A vizsgálatokat a jövő hét végéig befejezik – tette hozzá.

Hírdetés

Közölte, a következő időszakban – az egészségügyi dolgozók és a szociális és más bentlakásos intézményekben élők után – az oltásra regisztrált idősek beoltása következik. Ennél a feladatnál számítanak a háziorvosok segítéségre – emelte ki.

Elmondta azt is: vasárnap estig szeretnének mindenkit beoltani valamennyi szociális és idősotthonban és más bentlakásos intézményben. Ha valaki az oltás első dózisa után megbetegszik, a második adagot felépülése után megkaphatja – mondta kérdésre válaszolva Müller Cecília. Mint mondta, a teljes védelem a második oltás után hét-tíz nappal alakul ki, így nincs kizárva, hogy valaki a két oltás felvétele közötti időszakban lesz beteg. Akut megbetegedés esetén semmilyen oltás nem adható, csak a gyógyulás után. Ekkor „kissé csúszik a második oltás beadása, de a védettség ki fog alakulni” – mondta.

A járványügyi adatokról elmondta, az elmúlt napon 1459-cel nőtt az új fertőzöttek száma, és ez az adat kiegyenlített az elmúlt napokban, látványosan azonban nem csökken. A vírus jelen van, és csak a tömeges oltás jelent kiutat a járványból. Csökken a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma – tette hozzá, ők 3649-en vannak, közülük 258 ember szorul gépi lélegeztetésre. Az aktív fertőzöttek száma százezer alá csökkent, a gyógyultak száma pedig 254 783 – ismertette.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »