Magyarországi titkosügynöknek nevezték Tõkést egy mûsorban, aki tiltakozik a forradalom hiteltelenítése ellen

Magyarországi titkosügynöknek nevezték a Realitatea televízió múlt szombati műsorában Tőkés László EP-képviselőt, azt állítva, hogy „nem Ceauşescunak, hanem Romániának az esküdt ellensége”, és sajnálkozva amiatt, hogy a temesvári eseményeket megelőzendő kellő időben nem tartóztatták le – írja közleményében Tőkés László.

A beszélgetés résztvevői “többek mellett Radu Tinu, a kommunista politikai rendőrség, a Securitate volt Temes megyei helyettes vezetője, valamint Costin Georgescu, a SRI volt vezérigazgatója” voltak, “előbbi az 1980-as években Temesváron az ún. Tőkés-ügy főrangú felelőse volt, az utóbbi pedig annak a becsületbíróságnak a jelenlegi elnöke, melynek javaslata alapján Klaus Iohannis államelnök ez év márciusában visszavonta tőlem a Románia Csillaga Nemzeti Érdemrendet, amivel forradalmi érdemeimért tüntettek ki” – írja Tőkés.

“Mindezt akár személyi szintre korlátozódó, becsületbeli sérelemnek foghatnánk fel, hogyha egyúttal az 1989-es temesvári népfelkelés történelmet hamisító átértelmezésére is nem történt volna kísérlet. A „szenzációs leleplezések” szándékával megszólaló titokszolgák és beszélgetőpartnereik ugyanis nem kevesebbet állítottak, mint azt, hogy a romániai forradalom külföldi – nevezetesen a szovjet és a magyar – titkosszolgálatok műve volt, és valójában nem a forradalmárok hősiessége, hanem amazok mesterkedése, egy valóságos Románia-ellenes puccs buktatta meg a Ceauşescu-diktatúrát” – áll még a közleményben.

Tőkés szerit ez és más hasonló műsorok szándéka az 1989-es forradalom “politikai célzattal történő átpozicionálása és diszkreditálása – ami egyet jelent Temesvár történelmi szerepének a meghamisításával, a forradalom hőseinek és áldozatainak a meggyalázásával”. Ugyanakkor a példamutató temesvári román–magyar összefogást is hitelteleníteni próbálja, irredenta románellenes „összeesküvésnek” igyekezvén beállítani az ott történteket – írja a közlemény.

“Tiltakozom az ellen, hogy a demokratikus Románia nyilvánossága előtt, a média szabadságával durván visszaélve, a bukott kommunista diktatúra titkosszolgálatának volt hivatalosai és szószólói lejárassák az antikommunista forradalmat, valamint azokat, akik hősiesen harcoltak és életüket áldozták a szabadságért. Radu Tinunak és hírhedt társainak nem a televízió képernyőjén, hanem a börtönben volna a helyük, hiszen cselekvő módon vették ki részüket a szabadságharcosok elleni erőszakos cselekményekben és tömeges gyilkosságokban. Temesvár szellemében tiltakozom ugyanakkor a forradalom hitelét romboló magyarellenes társadalmi közhangulat gerjesztése és minden fajta nacionalista uszítás ellen, ami nem más, mint a csausizmus és a szekurizmus posztkommunista megnyilvánulása” – áll Tőkés nyilatkozatóban. Tiltakozását az Európai Parlamentben tett felszólalásában is megfogalmazta. (hírszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »