Magyarországi segítség a gazdáknak

Magyarországi segítség a gazdáknak

Kárpátalján hamarosan befejeződik az a búzavetőmag program, amelyet a magyar kormány támogatásával a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) bonyolít le. Ennek keretében közel 400 gazda jut kiváló minőségű GK Kőrös fajtájú szaporítóanyaghoz. A földművesek körében igen nagy az érdeklődés, mivel a második alkalommal meghirdetett akció az előző idényben is nagy sikert aratott.

– Számos okot tudnék felsorolni, hogy nálunk a szántóföldi növénytermesztők miért a kukoricát részesítik előnyben, s emiatt az ősziekre az elvártnál és a szükségesnél jóval kevesebb figyelem jut – magyarázza Huszár Tibor, a KMVSZ falugazdásza. – Mindez természetesen a szerényebb eredményeken is megmutatkozik. Szervezetünk idén ezért hirdette meg újra a búzavetőmag-akcióját. Legfőbb célunk: mindenki a saját földjén tapasztalja meg, hogy megfelelő termesztéstechnológia mellett mire képes egy jó minőségű szaporítóanyag. Szövetségünk tagjai évente mintegy 3000-4000 hektáron termesztenek őszieket – folytatja a szakember.

–Kárpátalja-szerte megtalálhatóak majd ezek a táblák, így a sorstársak végig nyomon követhetik az állomány növekedését, és első kézből értesülhetnek a végeredményről. Még egy fontos körülményre hívnám fel a figyelmet: hogy az akcióban részt vevő gazdák valóban magas hozamokat érjenek el, a szaporítóanyag mellé komplex és lombtrágyát is biztosítunk.

Hírdetés

– Valamennyien megtapasztaltuk, hogy az utóbbi években kitolódik az ősziek vetési ideje. Idén is hiába került a földbe mondjuk három héttel ezelőtt a szaporítóanyag, a termőréteg oly száraz, hogy a mag nem mozdul. Talán az utóbbi napokban lehullott csapadék változtat ezen. Egyébként az elmúlt néhány évben azt tapasztaltuk, hogy a decemberben kikelt, s a hó alatt megbokrosodott búzatövek szép termést adtak.

– Földműveseink közül azon gazdákat részesítettük előnyben, akik aktívan részt vettek a szövetség programjaiban, például hozzájárultak KMVSZ részéről a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem adománygyűjtő akció sikeres lebonyolításához, részt vettek a Turul Expo-n, a különböző szakmai találkozókon, gazdafórumokon.

Kovács Elemér


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »