Magyarországi önkéntesek teszik rendbe a népi fürdőket

Magyarországi önkéntesek teszik rendbe a népi fürdőket

Magyarországi önkéntesek segítségével újulnak meg Székelyföldön a népi fürdők. Nemcsak tájépítészek, hanem más szakmák képviselői is részt vesznek a munkákban. Az elmúlt években már több mint 20 településen állították helyre az elhanyagolt fürdőket.

„Hát ennek az a célja, hogy ezeket a természeti kincseket, értékeket megmentsük, az, hogy a helyi közösségnek a figyelmét felhívjuk ezekre az értékekre, és azt is átéljük itt a fiatalokkal, körülbelül ötven-hatvan fiatal jön a Kárpát-medence különböző tájairól, hogy mennyire fontos az összefogás és a közös munka” – mondta el Herceg Ágnes, az Ars Tópia Alapítvány elnöke.

Az építészek, tájépítészek mellett orvostanhallgatók, bölcsészek is vannak az önkéntesek között, mindannyian azt mondják, a közös munka segít magyarságtudatuk elmélyítésében, de a közös történelmet is jobban megismerik.

„Az anyaországi oktatók és diákok hozzák azt az ötletgazdagságot, tudást, ami tájépítészi szinten Romániában még gyerekcipőben jár, ugyanakkor hozzák azt az impulzust, amikor itt megjelenik ötven-hatvan ember, és csináljuk, ez nagyon bejött, hihetetlen módon odaálltak a falusiak” – mondta a Vinca Minor Egyesület társszervezője, Para Zoltán.

A fiatalok jövőre is székelyföldön töltenek pár hetet, és folytatják a népi fürdők helyreállítását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »