„Magyarország visszakerült a Kádár-rendszerbe”

„Magyarország visszakerült a Kádár-rendszerbe”

1956 nem Magyarország, hanem a szocializmus forradalma volt, egy baloldali brit értelmezés szerint. Magyarország viszont mostanra visszakerült a Kádár rendszerbe, újra nincs biztonságban az, aki a kormányt bírálná. Külföldi lapszemle.

A rendszerváltás idején Magyarország és Lengyelország példaértékű befektetési övezet volt a külföldieknek és még az oligarchák se tudták úgy összeharácsolni a vagyonunkat, mint más volt kommunista országban. Erről szól a Financial Times cikke, ami azzal foglalkozik, hogy a lengyelek egyre ellenségesebbek a külföldi befektetőkkel, amit korábban a magyar kormány is eljátszott, de mostanra londoni szakértők szerint a Orbán Viktorék is rájöttek, hogy rosszat tettek a magyarországi befektetések imidzsének.

1956, a szocializmus újjászületése. Erről készített összefoglalót a Szocialista Munkás című, brit lap. Felidézik, hogy a forradalmat ugyan eltiporták a szovjet tankok, de a szocializmusban alapvető változások kezdődtek, és megjelent az a kádári rendszer, ami napjaink kínai és kubai rezsimben is visszaköszön: némi gazdasági jólétért cserébe a politikai elit bebetonozza a hatalmát.

Senki sincs biztonságban Magyarországon, aki a kormányt kritizálja, szól a Telegraph cikke. A lapnak a Népszabadság korábbi főszerkesztője nyilatkozott, és többször előkerül a kádári párhuzam. A magyar kormány és a módszerei egyre inkább a volt kommunista elnök és a hozzá kapcsolódó párt módszereihez hasonlítanak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »