Magyarország túl kicsi Orbánnak

Magyarország túl kicsi Orbánnak

A magyar kormány azokkal az értékekkel megy szembe, amelyeknek ’56-ban több százezer magyar menekült köszönhette a túlélést – így szól egy amerikai vélemény a mai népszavazásról.

Egy német elemzés pedig azt emeli ki, hogy miközben a népszavazás 1300 menekült elutasításáról szól, a kormányhoz közeli cégek több tízezer gazdag bevándorlónak adnak el letelepedési kötvényt.

Olvassa el a HírTV külföldi lapszemléjét!

Magyarország túl kicsi Orbán Viktornak. Ezzel a felütéssel kezdődik a Foreign Policy 4-oldalas elemzése Magyarországról. Emlékeztetnek, hogy a miniszterelnök negyed százada megkerülhetetlen szereplője a magyar politikának, felszámolta az ellenzéket az országban és a pártjában is, most pedig az Európai Unió hagyományos politikai elitjét támadja. Cinikus viselkedésével a populizmust tenné az EU alapjává, miközben konzervatívból egyre inkább a szélsőjobb felé tolódik. Az autoriter Putyint és az illiberális Erdogan török elnököt tartja követendő példának, és ő volt az első, ezidáig egyetlen európai politikus, aki Amerikában Donald Trump ingatlanmilliárdost támogatja a demokrata Hillary Clintonnal szemben.

A migráns-fóbia minden mást elhomályosít Magyarországon, ezzel a kormány elérte a célját – írja összefoglalójában az Irish Times. Kiemelik, hogy a magyar kormány néhány tagja hagyományos összeesküvés-elmélet hívő: arról győzködik a szavazókat, hogy a migránsokat Soros György és a zsidók küldték Európába. A náci Németország ideológiájára emlékeztet az is, hogy hazaárulónak nevezik, aki nem támadja a kormány által kijelölt ellenséget.

A magyar kormány pont azokkal az általános értékekkel megy szembe, amelyeknek 60 évvel ezelőtt több százezer magyar köszönhette az életét. Erről ír a New York Times. A fidesz-kormány kampányát azért is tartják veszélyesnek, mert a populizmusuk célja az egész Európai Unió bomlasztása. A magyar kormány a jogilag értelmetlen népszavazással, az egykori szovjetunióra emlékeztető módon bizonyítja demokrácia-ellenességét, pont 1956 évfordulóján.

A gazdag bevándorlókat azért szeretettel várják. Így foglalja össze a magyar kormány képmutatását a Deutsche Welle. Emlékeztetnek, hogy a kormány 1300 ember betelepítése miatt indította az Európa- és idegenellenes kampányt, miközben a politikai elithez kapcsolódó magáncégek több milliárd forintot kerestek a letelepedési kötvényeken. Ebből a fideszes politikusok és környezetük gazdagodik, miközben a kötvények értékét évtizedek múlva állami, adófizetői pénzből kell majd visszafizetni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »