Magyarország sereghajtó, Matolcsy nem

Magyarország sereghajtó, Matolcsy nem

A menekülttáborok azonnali bezárására szólította fel a Jobbik a kormányt. Az LMP társelnöke pedig a régiós összehasonlításban alacsony magyar béreket tette szóvá napirend előtti felszólalásában.

„Annyi történt, hogy az MNB vezetőinek fizetését a cseh és a szlovák jegybankelnök fizetéséhez igazították” – elevenítette fel Matolcsy György múlt heti interjúját napirend előtti felszólalásában az LMP társelnöke.

Nemcsak a Magyar Nemzeti Bank elnökének fizetését emelte havi ötmillió forintra a kormány, hanem a nagyobb állami vállalatok vezetőiét is, jegyezte meg Szél Bernadett. A magyar kisember közben 15-20 százalékkal keres kevesebbet szlovák vagy cseh társánál – tette hozzá.

„Hogyha az árszínvonallal korrigáljuk a nettó minimálbért, akkor Magyarország esetében ez 73 800 forint, a cseheknél 87 300 forintot tesz ki, a szlovákoknál 90 000, a lengyeleknél pedig 118 000 forintot. Magyarország tehát minden tekintetben, a nettó minimálbér vásárlóerejét tekintve is, abszolút sereghajtó a teljes régióban” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

2010-ben az államcsőd széléről kormányozta vissza az Orbán-kabinet az országot – hangoztatta válaszában a munkaerő-piaci államtitkár. „A kormány a szociális partnerekkel egyeztetve 2010-ről 2016-ra 73 500 forintról 111 000 forintra emelte a minimálbért, tehát 51 százalékkal” – érvelt Cseresnyés Péter.

Bezáratná a menekülttáborokat

A körmendi születésű Bana Tibor valamennyi menekülttábort bezáratná az országban. A jobbikos politikus szerint öt milliárd forintot spórolna a kormány, ha népszavazás helyett alkotmánymódosítást kezdeményezett volna az uniós menekültkvóta elutasításáról. „Önök számára fontosabb a politikai haszonszerzés, hiszen a következő hónapokban igyekeznek majd politikai kommunikációjuk középpontjába állítani a referendumot” – jelentette ki.

A kormány eddig és a jövőben is megtesz mindent az illegális migráció megfékezéséért – mondta válaszában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. „Rákényszerültünk arra, hogy a rendészeti szakközépiskola területén 300 fő befogadására alkalmas átmeneti tábort hozzunk létre, ezt szeretném hangsúlyozni” – fogalmazott Kontrát Károly, hozzátéve, hogy amint a helyzet engedi, azonnal bezárják a körmendi tábort.

Tekintse meg a napirend előtti felszólalásokat:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »