Magyarország migrációs válsághelyzetet hirdetett

Magyarország egész területére kihirdették a migrációs válsághelyzetet – jelentette be szerdán Budapesten Pintér Sándor magyar belügyminiszter – tájékoztatott az MTI.

 

Szerdán 0:00 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határán. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak – indokolta a miniszter a migrációs válsághelyzet kihirdetését.

 

Arra a kérdésre, hogy a válsághelyzet elrendelése milyen konkrét intézkedéseket jelent, kifejtette: a határ mellé rendőröket, katonákat vezényelnek, és felkészülnek “a reagáló képesség növelésére” is. Mint mondta, a honvédség részéről 1500-an vesznek részt az akcióban, a rendőröknél pedig a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársait vezénylik a határhoz “nagyobb létszámban”.

 

Megtervezték az esetleges útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek, és megtervezték a határ árammal ellátását is, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák. Ez azt jelenti, bárhol a határ mentén megjelennek illegális migránsok, “el tudjuk őket fogni” – mondta. Hozzátette: az elfogottakat “megfelelő emberi körülmények között” el tudják helyezni, ha kell, ilyen tábor épül.

 

A miniszter elmondta: a szükséges forrás rendelkezésre áll, az útépítés például 7,3 milliárd forintba kerül, ennek előteremtéséről a kormány feltételesen döntött.

 

Dühös marokkói férfi provokálja macedón rendfenntartó erők egyik tagját az idomeni átkelőnél még tavaly novemberben. Nő a feszültség. Forrás: cbc.ca

 

Ma különleges intézkedések keretében gyakorlatilag nullára csökkentették a parpír nélkül rendelkező migránsok határon való átlépését a nyugat-balkáni országok határainál. Csak az érvényes vízummal és útlevéllel rendelkezők léphetik át határt.

 

Idomeninél, a görög-macedón határon 15 ezer migráns torlódott fel. A nyugat-balkáni útvonal elvágása első lépése a migránsáradat megfékezésének, elsősorban a szervezett embercsempészés elleni fellépésnek. A következő napok kérdése az lesz, hogy az embercsempészek, vagy a vállalkozóbb kedvű migránsok keresnek-e és találnak alternatív útvonalat.

 

MTI, Körkép.sk

Nyitókép: sputniknews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »