Magyarország megvizsgálja Erdoganék kérését

Magyarország megvizsgálja Erdoganék kérését

Sajtóértesülések szerint Törökország azt kérte hazánktól, hogy két budapesti oktatási intézmény ügyében intézkedjen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta portálunknak, hogy megvizsgálja a törökök kérését.

Csütörtökön Törökország budapesti nagykövete, Sakir Fakili azt kérte a magyar hatóságoktól, hogy intézkedjenek a két budapesti alapítványi iskola ügyében, amelyek az Egyesült Államokban élő hitszónokhoz, Fethullah Gülenhez köthetők – számolt be a Türkinfo hírportál. Az Index értesülése szerint a budapesti Orchidea iskoláról és Jázmin óvodáról lehet szó

Kérdéseinkkel megkerestük a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, akik az alábbi választ küldték, amit betűhíven közlünk:

„A török fél a napokban diplomácia csatornákon keresztül kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terrorista szervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, illetve szervezet felszámolását.

Magyarország határozottan elítéli a terrorista struktúrák által szervezett törökországi puccskísérletet és kiáll a Török Köztársaság demokratikusan megválasztott kormánya mellett, valamint a vonatkozó magyar jogszabályokkal összhangban támogatja Törökország terrorizmus elleni harcát. Ebből következően kész a hatályos törvényi előírások szigorú betartása mellett megvizsgálni a török kérést. A KKM ennek megfelelően a kérést az illetékes magyar szervekhez továbbította. A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés.

Tekintettel az ügy bizalmas jellegére, arról további részleteket az eljárások szakszerű és törvényes keretek közötti lefolytatása érdekében nem áll módunkban megosztani.”

A török kormány szerint Fethullah Gülen Egyesült Államokban élő hitszónok áll a fél hónappal ezelőtti puccskísérlet mögött. A gülenisták nemzetközi hálózatot építettek ki Erdoganék szerint, valamint párhuzamos államot építettek fel Törökországban.

A puccskísérletet követően minden Gülenhez akár csak kicsit is köthető személyt vagy intézményt bezárnak vagy felszámolnak, így kerülhetett képbe a magyarországi két oktatási intézmény is (ahogy sok más is a világban, erről a BBC közölt összeállítást). Ugyan ezek bezáratása illene a magyar kormány Törökországgal fenntartott viszonyához, független alapítványi iskolák külső nyomásra történő bezárása okozhatna botrányt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »