Magyarország ismét segít: Közel 33 millió forint értékű veszettség elleni vakcinát adtak át

Magyarország ismét segít: Közel 33 millió forint értékű veszettség elleni vakcinát adtak át

Magyarország kormánya a kárpátaljai gyermekek 2017-2021. évi immunizációs programjáról szóló 1670/2016. (XI. 25.) kormányhatározat rendelkezéseinek megfelelően újabb nagyösszegű gyermek-oltóanyag szállítmánnyal segíti Ukrajnát. Január 28-án kétezer adag nyugat-európai gyártású veszettség elleni Verorab vakcinát adományozott az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete részére. A 22 961400 forint értékű adomány átadására igencsak szokatlan helyszínen, az ukrán-magyar határon, a Tisza-híd közepén került sor.

Az átadást követő sajtótájékoztatón Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa – aki Ukrajnából való kitiltása miatt csak a két országot elválasztó piros vonalig jöhetett – elmondta, hogy öt évvel ezelőtt egy segélykiáltást kaptak Kárpátaljáról, hogy nincs elegendő korosztályos védőoltás a gyerekeknek. Ekkor indították el az ötéves kormányprogramot, ami egyrészt biztosította a hiányzó vakcinákat, másrészt „szerettük volna, ha az a hatalmas különbség, amely a magyarországi és az ukrajnai gyermekátoltottság között van, csökkenne”, mondta.

Grezsa István emlékeztetett rá, hogy Magyarország segített Ukrajnának, Kárpátaljának a kanyarójárvány idején is, vagy amikor elfogytak a művesekezeléshez szükséges eszközök, illetve kígyómarás elleni szérumot hoztak, amikor Kárpátaljának arra volt szüksége. A miniszteri biztos megerősítette: a magyar kormány, ahogy eddig is tette, segíteni fog a továbbiakban is. Betartja adott szavát, és biztosítani fogja az újabb szállítmányt, amire már a megye vezetésétől megkapták a kérelmet.

Hírdetés

Grezsa István abbéli reményének is hangot adott, hogy a jövőben az átadás nem ilyen abszurd körülmények között történik majd. „Nemcsak a vörös vonalhoz kötött helyzet abszurditása jellemzi a mai helyzetet, hanem ez a rozsdás híd is, ahol állunk” – fogalmazott a miniszteri biztos. – „Ez az egyetlen teherforgalmi híd a két ország között, és ha meg akarjuk javítani a kapcsolatokat, ezen az abszurditáson kell túllépni. Hiszen a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködésen van a hangsúly, amihez nélkülözhetetlen a bizalom. Csak az elmúlt három napban átadtunk ötven darab lélegeztetőgépet Magyarország miniszterelnökének felesége részvételével, tegnap Magyarország külügyminisztere felajánlotta, hogy rendbe hozza ezt a hidat. Ezzel a mai gesztussal pedig olyan kárpátaljai emberek életét menthetjük meg, akiket veszett állat harapott meg”, mondta Grezsa István. Aki azzal a reménnyel adta át az adomány jelképes feliratát Szabó Ivannának, a Vöröskereszt megyei szervezete elnökének, hogy a következő adományt már személyesen hozhatja Kárpátaljára.

Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja abbéli reményének adott hangot, hogy a két ország közötti jelenlegi fagyos légkört felváltja egy konstruktív párbeszédet követő együttműködés.

Petruska István, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás helyettes elnöke megköszönte az értékes vakcina-szállítmányt, melyet a régió egészségügyi intézményei között osztanak szét. Ígéretet tett arra, hogy mindent meg fog tenni az eddigi humanitárius munka folytatásáért, ami mindenképpen javítja és megerősíti a két ország közötti kapcsolatokat.

K.E.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »