Magyarország is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

A magyar követség is hamarosan Jeruzsálembe költözhet, ezzel elismerve azt Izrael fővárosaként – erről a Times of Israel ír. Úgy tudják, az Orbán-kabinet máris tett egy szívességet a hozzá ideológiailag és módszereiben is közel álló Netanjahu-kormánynak, amikor szerdán megvétózott egy olyan közös uniós nyilatkozatot, mely elítélte volna Donald Trump döntését.

Könnygázgránátokat vetettek be a palesztin tüntetők ellen Ciszjordániában. A palesztin területeken azóta tartanak a tiltakozások, hogy Donald Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának. A Ciszjordániát Izraeltől elválasztó betonfalon a Trumpot ábrázoló graffitire azt írták: nem látunk szívesen.

A Gázai övezetet irányító palesztin szervezet, a Hamasz hadüzenetnek tekinti az amerikai elnök döntését. „Ellenállásra szólítjuk fel Ciszjordániát, csak így adhatunk választ erre a szégyenteljes agresszióra. Az amerikai döntés agresszió, hadüzenet a palesztin néppel szemben” – mondta Ismail Haniyeh, a szervezet vezetője.

Donald Trump a nemzetközi konszenzussal megy szembe, amely szerint Jeruzsálem státusáról a béketárgyalásokon kell megállapodni. „Az Európai Unió álláspontja világos és egységes: az egyetlen realisztikus megoldása a palesztinok és Izrael konfliktusára a kétállami megoldás, amelyben Jeruzsálem egyszerre Izrael állam és palesztin állam fővárosa” – mondta Federica Mogherini, az EU külpolitikai főképviselője.

Az izraeli kormányfő ugyanakkor üdvözölte a döntést, Benjamin Netanjahu közölte, hogy az Egyesült Államokat követően több másik ország költöztetheti át nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, köztük sajtóértesülések szerint Csehország és Magyarország is.

„Már több országgal is tárgyalunk, amelyek hasonló bejelentést fognak tenni” – mondta az izraeli kormányfő.

Az ENSZ tagállamainak többsége ugyanakkor ellenzi Trump lépését. Nyolc ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Svédország és Egyiptom a Biztonsági Tanács rendkívüli összehívását kérte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »