Magyarország határán ragadtak a migránsok

Magyarország határán ragadtak a migránsok

Egy hét alatt megkétszereződött azoknak a menekülteknek a száma, akik a röszkei tranzitzóna kapuja előtt várnak bebocsátásra. A szerbek szerint azonban ezt sokkal inkább a hamis remények kapujának lehetne nevezni. Közben egyre több migráns panaszkodik a magyar hatóságok durva bánásmódjára.

„Hamis reményt ad ez a kapu azoknak, akik az Európai Unióba igyekeznek, ugyanis attól, hogy ezen a helyen beadhatják a menedékjogi kérelmüket, még nem jelenti azt, hogy azt meg is kapják” – így jellemezte szombaton a röszkei tranzitzóna bejáratát Nenad Ivanisevic szerb szociális ügyi államtitkár, aki ellátogatott a rögtönzött sátortáborba Horgoson.

A politikus szerint nem a magyar törvényi szigorítások vezettek a migránsok feltorlódásához, hanem az, hogy csak a tranzitzónák bejáratánál lehet átadni a menedékkérelmet.

De konkrét számokat is megtudhattunk az államtitkártól: jelenleg nagyjából kétezer migráns tartózkodik Horgosnál és Kelebiánál (vagyis a röszkei és a tompai határátkelőnél), valamint a szabadkai befogadó központban, ezeknek a negyven százaléka gyerek. A szerb közszolgálati tévé ennél is pontosabb számokról tudósított: eszerint most Horgosnál 750-en, vagyis kétszer annyian vannak, mint egy héttel ezelőtt, Kelebiánál 300-an várakoznak, a szabadkai befogadó központ – erről korábban itt írtunk – pedig már tele van, a migránsok száma itt 300 és 400 között mozog.

Nem fogják őket elvinni

Ivanisevic emellett azt is elmondta a sajtó képviselőinek, hogy a szerb kormány az elkövetkezendő időszakban az illegális határátlépések megakadályozásán fog dolgozni, de felveszi a harcot az embercsempészekkel is, tekintet nélkül arra, hogy azok melyik ország állampolgárai. Végül a harmadik intézkedés az lesz, hogy gondoskodni fognak a menekültekről is.

Ami pedig a határon ragadt migránsokat illeti, a szerb politikus így fogalmazott: nem fognak erőszakot alkalmazni ezekkel az emberekkel szemben, ugyanis nem ők a hibásak azért, hogy itt vannak. Ezért gondoskodni fognak róluk és felvilágosítják őket arról, hogy nem kell ezen a helyen lenniük, a befogadó központokban is tartózkodhatnak – ígérte az államtitkár, aki szerint ha a menedékkérelmek beadása folytatódik, beszélni fognak a magyarországi kollégáikkal, hogy mindezt a befogadóközpontokban végezzék el.

Szerbiában ragadnak

Ennél jóval komorabban látja a helyzetet Rados Djurovic, a menedékkérőket védő és segítő központ igazgatója, aki szerint a helyzet ugyan még nem aggasztó, de azzá válhat, ha egyre több migráns „ragad benn” az országban. A szakember hangsúlyozta: a menekültválság most Törökországtól, Magyarországtól és Horvátországtól függ. Amennyiben Törökország nem tartaná be az unióval kötött megállapodást, az azonnal meglátszana Szerbiában is, hiszen megnőne a migránsok száma.

„Az a probléma, hogy naponta 100-200 ember érkezik és 15-30 távozik. Egyre több emberre kell számítanunk, akik itt bennragadnak” – mondta el a szakember, aki szerint az is problémát jelenhetne, ha sokan kérnének menedékjogot Szerbiában. Kiemelte: ebben az évben eddig 150 ezer migráns érkezett az országba, közülük nagyjából ötezren kértek menedékjogot.

Már „kínzásokról” beszélnek

Közben bizonyos civil szervezetek már arról beszélnek, hogy a magyar hatóságok „kínozzák” a migránsokat. Először a Radio Slobodna Evropa által megszólaltatott migráns, Nadir Rahman beszélt arról, hogy miután elfogták őket Magyarországon, a rendőrség nagyon kellemetlen volt velük, lefújták őket spray-vel, ordibáltak, sőt néhányukat még meg is ütötték.

Portálunk az eset kapcsán megkereste az Országos Rendőr-Főkapitányságot, ahonnan közölték: „A rendőrség az Alaptörvényben meghatározott feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi. A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra.”

Nem sokkal később már jogvédő szervezetek vádolták a kormányt, hogy Magyarország határán zaklatják a migránsokat, rövid úton visszafordítják őket Szerbiába, egyes esetekben kegyetlen és erőszakos módon, anélkül, hogy mérlegelnék a menedék iránti kérelmeket. Ezekre az állításokra Lázár János később azzal reagált, hogy „semmiféle erőszak vagy erőszakos atrocitás” nem történt.

A panaszáradat azonban nem ért véget: legutóbb az I am Human Organization (IHO) közölte, hogy pénteken 50 embert, köztük 11 gyereket kényszerítettek vissza az unió területéről. Sőt, hozzátették: most már minden nap találkozni olyan, afgánokból és pakisztániakból álló csoportokkal, akik kínzásokról szóló rémtörténetekről és embertelen bánásmódról számolnak be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »