Magyarország felkészült a nukleáris balesetek kezelésére és elhárítására az államtitkár szerint

Jól felkészült a nukleáris balesetek kezelésére és elhárítására, illetve megelőzésére Magyarország. Ezt megerősítette egy nyáron lezárult nemzetközi vizsgálat is – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken.

A vizsgálat során alkalmazott tesztek mind azt mutatják, hogy a magyar atomenergia-ipar biztonságban látja el a feladatát – fejtette ki az államtitkár. Hozzátette: ezek a háttérben, nem a nagy nyilvánosság előtt zajló vizsgálatok, és az elért eredmények fontosak abból a szempontból, hogy az atomenergia felhasználása biztonságos legyen és a megbecsültsége növekedjen.

Hangsúlyozta, hogy az atomenergia felhasználása nélkül Magyarország energiaellátásának biztonsága erősen kétséges lenne.

A folyamatban lévő bányászati koncessziós pályázatokat Aradszki András sikeresnek értékelte, miután a hat meghirdetett szénhidrogén-kutatási területre tíz pályázat érkezett. Megjegyezte, hogy bár a kőolaj és a földgáz világpiaci árának csökkenése miatt kevésbe jövedelmező az ilyen befektetés, ennek ellenére Magyarország egy vonzó pályázati rendszeren keresztül életben tudja tartani a bányászatot, ami szintén fontos az ország energiaellátása szempontjából.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »