Magyarország és Románia is szerzett már érmet a paralimpián

Magyarország és Románia is szerzett már érmet a paralimpián

A selejtező jelentette a végállomást a címvédő Novák Károly Eduard számára a Rio de Janeiró-ban zajló paralimpia üldözéses versenyében: a 40 éves csíkszeredai sportoló épp a kvalifikációt érő első négy hely mögött, az ötödik helyen zárta a futamát.

Novak_bNovák Károly Eduard

„Reméltem, hogy a kisdöntőig eljutok, de nyolc kör után leblokkoltak a lábaim, egyszerűen nem bírtam tovább pedálozni. Ilyen a sport, most már a szeptember 14-ei időfutamra összpontosítok. Köszönöm a támogatást, remélem, hogy szerdán lesz egy érmünk” – üzente Facebook-oldalán Románia egyetlen paralimpiai bajnoka. Novák – aki egyben a hazai kerékpárszövetséget is irányítja – négy éve Londonban a 4 kilométeres pályán rendezett üldözéses versenyben szerzett aranya mellett még egy ezüstérmet is nyert az országúti időfutamban. Utóbbi számban a 2008-as pekingi seregszemlén is a dobogó második fokára állhatott fel. A kerékpárosok egy kilométeres távján egyébként Oláh Attila képviselte Romániát, aki 26. lett az időfutamban.

A fogyatékossággal élők négyévente rendezendő csúcseseményén azonban a „piros-sárga-kék” küldöttség már az első versenynapon szerzett érmet: a cselgáncsozó Alex Bologa a harmadik lett a cselgáncsozók 60 kg-os mezőnyében. Az asztaliteniszező Bobi Simon és Dacian Makszin számára már befejeződött a verseny, mint ahogyan az úszó, Naomi Ciorap (S3, 100 m pillangó) sem jutott döntőbe.

Magyarország már két érmet is gyűjtött Rióban, mert miután csütörtökön bronzot ért a törpenövésű erőemelő Tunkel Nándor 155 kilogrammos teljesítménye, szombaton az S10-es sérültségi kategóriában versenyző Pap Bianka 100 méteres hátúszásban állhatott fel a dobogó második fokára. A Power Station SE 28 éves, idén világkupát nyerő versenyzőjét egyébként a 181 kilós világrekorddal győztes vietnámi Le Van Cong és a 177 kg-al második jordániai Omar Qarada előzte meg pályafutása első paralimpiáján, miközben a Vasas 16 éves Európa-bajnokát az új-zélandi Sophie Pascoe győzte csak le.

Erőemelésben Sztanó György a nyolcadik, úszásban pedig Adámi Zsanett (S2, 100 m hát) és Kézdi Réka (S5, 50 pillangó) a negyedik, Konkoly Zsófia (S9, 400 gyors) pedig a hatodik helyen végzett. A sportlövők között légpisztolyban a Dávid Krisztina végzett a pontszerző ötödik helyen, míg Gurisatti Gyula a 12. lett. A kerekesszsékes asztaliteniszezők is talpon maradtak: a döntőbe jutásért Pálos Péter, Major Endre és Csonka András adogatott. A negyedik paralimpiáján szereplő, a 37 éves, látássérült Szabó Nikolett ezúttal az ötödik lett a cselgáncsozók 70 kilós súlycsoportjában, de korábbi porckorongsérve miatt már azt is „csodaként” jellemezte, hogy egyáltalán részt vehetett a seregszemlén. Szombaton debütált a triatlonsportág a paralimpián, amelyben Boronkay Péter a kilencedik lett, miközben a győzelmet a német Martin Schulz szerezte meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »