Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatairól

Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatairól

Ha a politika hallgatott volna az egyház tanítására, talán elkerülhetők lettek volna mind a nácizmus, mind a bolsevizmus borzalmai – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatairól szóló konferenciakötet bemutatóján hétfőn Budapesten.

Semjén Zsolt kiemelte: a katolikus egyház nem kizárólag a tanításával mutatott irányt, hanem aktívan mentette is az embereket a náci és a bolsevik időkben.
Kiemelte Angelo Rotta apostoli nuncius szerepét, aki “sok zsidó honfitársunkat megmentette”, a nácizmus bukása után, a bolsevizmus idején mégis fasisztaként ítélték el és kiutasították az országból. Személye és sorsa mutatja a nácizmus és a bolsevizmus lényegi hasonlóságát, és azt a tanulságot, hogy az istentelen rendszer mindig embertelen, az embertelen rendszer pedig mindig istentelen is egyben – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt felidézte: hol helyettes államtitkárként, hol miniszterelnök-helyettesként végig részt vett a szentszéki-magyar vegyes bizottságok munkájában. E munka során a legszembeötlőbb az volt számára, hogy nem létezik a magyar társadalomnak olyan területe, ahol ne lenne jelen az “egyház szolgálata” – mondta.

A kereszténydemokrata politikus rámutatott: az Apostoli Szentszék delegációjával tárgyalni  a “legizgalmasabb, legpezsgőbb dolog”, hiszen a világegyház éppen világegyház voltából kifolyólag el tudja mondani, hogy egy bizonyos problémát hogyan kezelnek más országok. Ezért ezek a tárgyalások az egész állam működése szempontjából is tanulságosak és inspirálók voltak.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjében hangsúlyozta: az Apostoli Szentszék az egész katolikus egyházat képviseli, így Magyarország kapcsolata a Szentszékkel a “saját valóságunkkal, saját kultúránkkal és életünkkel való kapcsolat is”.

A bíboros szólt arról, hogy Magyarországnak mindig volt kapcsolata a Szentszékkel, még ha nem is mindig közvetlen diplomáciai kapcsolat. Magyarország számára ez a kapcsolat nagyon értékes, és fontossága mutatja azt is, hogy hogyan szeretne Magyarország az európai népek családjában helyet foglalni.

Erdő Péter szerint a kereszténység olyan közös eleme az európai népek kultúrájának, amely lehetővé teszi, hogy minden nép megtartsa saját azonosságát, ugyanakkor az azonos értékek mentén közös cselekvésre is képessé teszi őket.

Alberto Bottari de Castello, apostoli nuncius köszöntőjében úgy fogalmazott, a most megjelent kötet “közös értékeinkhez való szeretetteljes ragaszkodásunk jele”.

A Magyarország és a Szentszék 1920 és 2015 között diplomáciai kapcsolatait bemutató kötet a 2015 áprilisában a Parlamentben és 2015 júniusában a Római Magyar Akadémián tartott konferenciák szerkesztett anyaga. A kötet első részében a budapesti konferencián elhangzott köszöntő beszédek és előadások szerepelnek. A könyv törzsanyagát a budapesti nunciatúra két világháború közötti történetével foglalkozó tanulmányok teszik ki. A kötet harmadik része a diplomáciai kapcsolatok 1990. évi helyreállítását és az elmúlt 25 év kapcsolattörténetének kiemelkedő eseményeit tárgyalja.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »