Magyarország említésével csak fenyegetni akartak?

Magyarország említésével csak fenyegetni akartak?

Ma Brüsszel, holnap akár Magyarország – ezzel a címmel tett közzé fenyegető üzenetet az Iszlám Állam. A kormány komolyan veszi a veszélyt, de az éppen szerdán mérsékelt terrorkészültséget nem emelik. Pénteken egyeztetne a kabinet az ellenzékkel a terrorellenes intézkedésekről. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ezután a honvédelmi tárca is szeretne tanácskozást a hadsereg bevetésére és egyéb számos jogkorlátozó intézkedésre is lehetőséget adó alaptörvény-módosításról.

Magyarországot is név szerint említette egy friss fenyegető üzenetében az Iszlám Állam nevű terrorszervezet. A The Washington Times hívta fel a figyelmet a dzsihadista alakulat fenyegetéseire, amelyet annak médiaszervezete, az al-Vafa adott ki. „Ma Brüsszel és repülőtere, holnap akár Portugália vagy Magyarország kerülhet sorra” – olvasható a címben, majd a szöveg azt is egyértelművé teszi, „egy európai nemzet vagy főváros sincs biztonságban az Iszlám Állam támadásaival szemben”.

A Magyar Nemzet megkereste a Middle East Media Research Institute (MEMRI) nevű szervezetet, amely a dzsihadista kommunikációs csatornákat figyeli. Kérésünkre lapunknak is elküldték a fenyegető üzenet fordítását. Tájékoztatásuk alapján a Magyarországot megemlítő cikk március 23-án keletkezett, szerzője pedig egy bizonyos Al-Kurtubi al-Kurasi volt. Megerősítették, hogy Magyarország és Portugália csak az írás címében szerepelt, a cikk szövegében nincs utalás hazánkra, azaz feltehetően azért használták, hogy hangsúlyozzák, semelyik európai ország sincs biztonságban. Steven Stalinsky, a MEMRI ügyvezető igazgatója lapunkkal azt is közölte, minden egyes, a dzsihadista szervezettől érkező fenyegetést komolyan kell venni, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy közvetlen támadás veszélye áll fenn. Kérdésünkre azt is hozzátette, tegnapi lapzártánk idején az al-Vafa közösségi médiacsatornái még működtek. Az üzenetet egyébként vélhetően a Twitteren keresztül posztolták a világhálóra.

Mindenki komolyan veszi

A magyar kormány komolyan veszi az Iszlám Állam Magyarországra vonatkozó fenyegetéséről szóló információt – közölte Bakondi György. A miniszterelnöki megbízott, belbiztonsági szaktanácsadó szavai szerint elemzik, értékelik és figyelemmel kísérik azt a nemzetközi partnerekkel szoros együttműködésben. A közepes, azaz III. szintű terrorkészültséget ugyanakkor nem emelik. Bakondi György beszélt arról is, hogy a belga nyomozati eredmények szerint a terroristasejt, amely Párizsban és Brüsszelben követett el támadásokat, a tömeges migrációt kihasználva jutott vissza Európába.

Az ellenzéki pártok is komolyan veszik az Iszlám Állam fenyegetését. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke megkeresésünkre kifejtette, a most megismert üzenet nem azt jelenti, hogy Magyarországon akár már egy célpont kiválasztása is megtörtént volna, de az egyértelművé vált, hogy az eddig periférián lévő országok is felkerültek a terrorszervezet térképére. Molnár Zsolt emlékeztetett: egyetlen demokratikus, uniós és NATO-tagország sem lehet százszázalékos biztonságban, főként, ha részt vesz a kurdisztáni misszióban. Márpedig Magyarország éppen ilyen állam. Mirkóczki Ádám (Jobbik), a nemzetbiztonsági bizottság tagja pedig azt hangsúlyozta, egy ilyen fenyegetést egyértelműen komolyan kell venni, főként az elmúlt időszak terrorcselekményeinek fényében. Nagyon alapos vizsgálatra és az informá-ciók ellenőrzésére van szükség, reményei szerint ezekről „minél hamarabb” tájékoztatást kaphatnak a bizottság zárt ülésén.

A belügy után a honvédelmi tárca is tárgyalna az ellenzékkel

A kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról egyébként pénteken egyeztetne a parlamenti pártokkal a Belügyminisztérium. Terveiknek egyelőre csak az irányai ismertek, az ellenzék egyelőre nem kapott komplett szövegtervezetet. Az MSZP azt közölte, minden olyan javaslatról készek tárgyalni, amely jogállami és alkotmányos garanciák mellett alkalmas a terror elleni harc fokozására. A Jobbik is nyitott a tárgyalásra, de nem fognak támogatni olyan elképzeléseket, amelyek a terrorizmusból fakadó félelemre alapozva a kormányt túlhatalommal ruháznák fel. Az LMP ugyancsak kész az eszmecserére.

Úgy tudjuk, a pénteki tárgyalás után a Honvédelmi Minisztérium is egyeztetne, mégpedig az alaptörvényt módosító javaslatukról. Ezzel tennék lehetővé a honvédség bevetését, ugyanakkor a javaslat számos jogkorlátozó intézkedésre is lehetőséget adna a kormánynak. Az ellenzék korábban egyöntetűen ellenezte ezeket a terveket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »