Magyarország csak bevándorlást csökkentő uniós határozatot támogat

Magyarország csak bevándorlást csökkentő uniós határozatot támogat

Magyarország kizárólag bevándorlás csökkentését célzó uniós határozatot tud támogatni, az unió bevándorlással kapcsolatos javaslata azonban inkább ösztönzi a migrációt, ahelyett hogy arról szólna, hogyan csökkentsük az Európába való bevándorlás mértékét – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az uniós tagországok külügyminisztereinek brüsszeli találkozója előtt.

Szijjártó Péter teljes egészében elfogadhatatlannak nevezte az uniós külügyi főképviselő bevándorlással kapcsolatos határozati javaslatát, amelyet a hétfői ülésen kíván elfogadtatni a tagországok minisztereivel.

Hangsúlyozta: az előterjesztés semmit nem mond a külső határok védelméről, valamint a schengeni zóna túlélésére sincs javaslata. “Rendkívül kiegyensúlyozatlan. A régi rossz megközelítéseket tartalmazza, teljesen elhibázott koncepció mentén” – fogalmazott.

Sajnálatát fejezte ki, hogy a határozat több elemet használ az olasz miniszterelnök migrációs javaslatcsomagjából, de nem építi be a magyar miniszterelnök által előterjesztett Schengen 2.0 terv elemeit.

Kijelentette: a javaslatot Magyarország csak akkor tudja elfogadni, ha a határvédelemre vonatkozó kötelezettségeknek való megfelelés és a Schengen 2.0 nevű magyar migrációs javaslatcsomagra való hivatkozás is belekerül a határozatba, valamint az, hogy a hot spotokat – az uniós üzemeltetésű menedékkérő- regisztrációs központokat – az unió területén kívül kell létrehozni, annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter véleménye szerint az is elfogadhatatlan, hogy a szöveg csak arról beszél, hogy támogatni kell azokat az országokat, ahonnan a migráció elindul Európába, de arról nem tesz említést, hogy milyen feltételekhez köti ezt a támogatást. Az európai adófizetők pénzét úgy kellene felhasználnia a támogatott országnak, hogy annak nyomán csökkenjen a kivándorlás és az Európába érkező bevándorlás – mondta.

Orientalista.hu – (MTI / KKM)


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »