Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja

Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja

Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Zeljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnökével tartott hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában, Budapesten.

Zeljka Cvijanovic, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének soros elnöke a Novák Katalin köztársasági elnökkel, tárgyalásuk után tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón a Sándor-palotában 2023. január 23-án. MTI/Bruzák Noémi

Hírdetés

Magyarország a nyugat-balkáni országok legjobb barátja – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a Zeljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina államelnökségének soros elnökével tartott hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján a Sándor-palotában, Budapesten.

Novák Katalin üdvözölte, hogy Bosznia-Hercegovina 2022 decemberében megkapta az uniós tagjelölti státuszt. Ennek a folyamatnak nem szabad lassulnia, leállnia – fűzte hozzá.
   
Azt mondta: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos, és kulcsa lehet az európai jövőnek. A nyugat-balkáni országok “számíthatnak ránk”, Európában van a helyük, nemcsak történelmileg, értékrendjükben, eszmeileg és földrajzilag, hanem jogilag és gazdaságilag is – jelentette ki Novák Katalin.
   
A magyar államfő elmondta, hogy találkozójuk témája volt az orosz-ukrán háború, az illegális bevándorlás, a gazdasági együttműködés és a demográfiai válság is.
   
Novák Katalin kijelentette: Magyarország célja felgyorsítani Bosznia-Hercegovina EU-s tagságának folyamatát, szeretnék, ha mielőbbi teljes jogú európai uniós tagként üdvözölhetnék.
   
“Szükségünk van Bosznia-Hercegovinára az EU-n belül” – mondta, hozzátéve: az EU-nak is szüksége van a Nyugat-Balkánra, Bosznia-Hercegovinára.
   
Szólt arról, hogy Bosznia-Hercegovina elnökével megerősítették álláspontjukat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban: mindketten kiállnak Ukrajna integritása és szuverenitása mellett, elítélik az orosz agressziót, a béke mielőbbi elérését tartják a legfontosabb célnak.
   
Hozzátette: kiemelt célkitűzés a Nyugat-Balkán stabilitása is, ezért is vannak ott magyar katonák; Bosznia-Hercegovinában 164 magyar katona szolgál misszióban.
   
A magyar köztársasági elnök elmondta azt is, hogy az illegális bevándorlás megállítása mindkét ország számára kiemelten fontos, emellett szövetségesek szeretnének lenni a demográfiai fogyás megállításában is.
   
A gazdasági együttműködés példás és egyre erősebb – jelentette ki Novák Katalin, rámutatva arra: Magyarország Bosznia-Hercegovinában vállalatokat és vállalkozásokat is támogat, valamint a koronavírus-járvány idején is segítséget nyújtott a védekezésben.
   
Kérdésre válaszolva Novák Katalin kifejtette: a Nyugat-Balkán kiemelten fontos és kulcsa lehet az európai jövőnek. Az, hogy a Nyugat-Balkán Európán belül vagy kívül lesz a következő évtizedekben, meghatározza az EU fejlődését is.
   
Azt mondta, a nyugat-balkáni országoknak az EU-n belül van a helyük, s ebben Magyarország kulcsszerepet játszhat.
   
“Ismerjük az ottani gondolkodást, az ottani sajátosságokat, így egyfajta fordítók lehetünk az EU és Nyugat-Balkán között” – közölte az államfő.
   
A másik szempont – folytatta – biztonságpolitikai, hiszen a Nyugat-Balkánon voltak, vannak és lehetnek is feszültségek. Ezek kirobbanását el kell kerülnünk, tehát fontos a térség biztonságának megőrzése, és Magyarország ebben is kulcsszereplő lehet.
   
Novák Katalin hozzátette: ezért is találkozik ezen országok vezetőivel, hiszen közös érdek a személyes kapcsolattartás. Jelezte, hogy a közeljövőben látogatást tesz Észak-Macedóniában is.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »