Magyarország a legfőbb támogatója a közel-keleti keresztényeknek

Magyarország a legfőbb támogatója a közel-keleti keresztényeknek

2016-os megalakulása óta az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Államtitkárság közel öt milliárd forinttal támogatta a háborús övezetekben élő keresztényközösségeket. A világon egyedülálló módon létrejött kormányzati intézmény és a Hungary Helps program a keresztényközösségek helyben maradását és életkörülményeinek javítását célozta meg.

A keddii parlamenti ülésen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adott választ Mesterházi Attila országgyűlési képviselőnek, aki az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárság által adott támogatásokról érdeklődött.

Gulyás Gergely miniszter válaszában kifejtette a Magyar Kormány szilárd álláspontját, ami migráció támogatása helyett a válság gyökerének kezelésére irányul.

Ezzel nemcsak megóvjuk Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlással járó társadalmi feszültségektől és biztonsági kockázatoktól, hanem a válságrégiók közösségeit is segíthetjük boldogulásukban. Ennek megfelelően működik a Hungary Helps Program, amely külön hangsúlyt fektet a keresztények, mint a világ legüldözöttebb vallási csoportjának segítésére.

A miniszter válaszából kiderült, hogy a Hungary Helps program keretében összesen 4,7 milliárd forinttal támogatta a magyar kormány az üldözött keresztényeket a világ különböző részein. A miniszter fel is sorolta, kinek adott pénzt a kormány:

Hírdetés

Ezen felül, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a libanoni Szent Lélek Egyetem együttműködésén keresztül javarészt háborúban megsérült és a közösségek életében kulcsfontosságú templomok rekonstrukciójához Libanonban 463.000.000 forint támogatással járul hozzá a Magyar Kormány.

Az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak 187 válságrégióból érkező fiatal számára biztosít összesen 750.000.000 forint ösztöndíjat. Ez egyben olyan tudást ad, amellyel hazatérve segíthetik közösségeiket.

Gulyás Gergely miniszter emlékeztette a képviselőtársát, hogy a a keresztényüldözés és a közel-keleti és afrikai népirtás elítéléséről és az üldözöttek támogatásáról szóló 36/2016. (XII.19.) számú országgyűlési határozati javaslat
parlamenti szavazásánál igennel szavazott. Ez alapján Gulyás Gergely miniszter válaszában megkérte ellenzéki képviselőtársát, hogy támogassa a kormány a jövőbeli ez irányú törekvéseit.

2016-ban a magyar kormány felismerte kötelezettségét és elindította a világon első kormányzati üldözött keresztényeket támogató programját. Magyarország volt az első ország akik kifejezetten a keresztény menekülteknek nyújtott humanitárius gyorssegélyt, hogy életben tudjanak maradni és átvészelni a háborús korszakot.

S4C.news – Kassab Adonis, Forrás: parlament.hu, kép: Youtube


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »