Magyarország a balti feladatok lejártával csatlakozna Szlovákia légterének védelméhez

Magyarország a balti feladatok lejártával csatlakozna Szlovákia légterének védelméhez

Hétfőn Pozsonyban találkozott Szlovákia és Magyarország védelmi minisztere, Jaroslav Naď és Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszterek a találkozó után elmondták, egyebek mellett tárgyaltak arról is, hogy Magyarország csatlakozhat Szlovákia légterének védelméről szóló szerződéshez. Amint arról a nyár folyamán beszámoltunk, Szlovákia F-16-os gépeinek beszerzéséig Csehország és Lengyelország látja el ezt a feladatot szeptember 1-től.

A Magyar7-nek nyilatkozva Jaroslav Naď elmondta, nem csak egy lehetőségről van szó, hanem konkrét lépések sorozatáról, amelyek a jogi és technika feltételek szerződésbe foglalásával kezdődnek. Ez egy viszonylag időigényes folyamat, ezért lapunk konkrét kérdésére, mikor várható a csatlakozás, a miniszter elmondta, ma még nem lehet pontos időpontot meghatározni.

Szalay Bobrovniczky Kristóf a témához lapunk számára hozzátette, hogy a magyar légierő jelenleg a már évek óta tartó, nagyon sikeres balti légtér-rendészeti feladatokkal van lekötve és annak lejártával az ott szerzett kiváló tapasztalatokat más országok irányába is fel lehet használni. Most közösen Szlovákiával megvizsgálják, hogy a majdan előálló helyzetben Szlovákia számára ez szükséges lesz-e.

Hírdetés

A magyar miniszter elmondta, kormánya már jóváhagyta a csatlakozási kérelmet, a parlament viszont nagyon elfoglalt a uniós elvárásokkal kapcsolatos munkákkal, illetve az energiaválság jelentette feladatokkal, de reméli, hogy mindezek ellenére a két északi állam csatlakozási kérelme mielőbb napirendre kerül. Szlovák kollégája Jaroslav Naď hasonló helyzetben van, úgy érzi, Pozsonyban már korábban is sor kerülhetett volna erre,  viszont reményét fejezte ki, hogy akár már e héten kedden a pozsonyi parlament nagy többséggel adja majd áldását a csatlakozási kérelmekre.

A sajtótájékoztatón természetesen szóba került az orosz agresszió kérdése, ezzel kapcsolatosan mindkét miniszter kijelentette, hogy bár más lépésekkel, de mindkét ország célja a béke megteremtése.

Közös aktivitásként elmondta, hogy szóba került annak a lehetősége, hogy Magyarországgal közösen Szlovákia területén képezzenek ki ukrán katonákat. Naď hangsúlyozta, hogy a két tárca között baráti a viszony, a sajtótájékoztatón magyar kollégáját folyamatosan Kristófnak szólította, s megfigyelhettük, hogy a szlovák miniszter zakójának hajtókáján egy magyar-szlovák zászlót ábrázoló jelvény volt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »