Magyarország 2 millió adag orosz koronavírus elleni oltóanyagot vásárolt – a nap hírei

Magyarország 2 millió adag orosz koronavírus elleni oltóanyagot vásárolt – a nap hírei

A kormányfő szerint az átoltottság mértékétől függ, mikortól lehet feloldani a korlátozásokat. Újabb 98 ember halt meg a koronavírus fertőzés miatt Magyarországon.

Egy nap alatt újabb 1311 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus fertőzést, meghalt 98, többségében idős, krónikus beteg. Az aktív fertőzöttek száma 107 800-ra csökkent és már 4000 alatt van a kórházban ápolt koronavírusos beteget száma, közülük 247-en vannak lélegeztetőgépen. Az elhunytak száma 11 811-re emelkedett.

Már csaknem 139 ezer ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Magyarországon, 5815 embert pedig a második adaggal is beoltottak – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az Operatív Törzs tájékoztatóján azt mondta: a beoltottak aránya a teljes társadalomban még nagyon alacsony ahhoz, hogy a korlátozásokat fel lehetne oldani.

Az átoltottság mértékétől, az érkező vakcinák mennyiségétől függ, mikortól lehet feloldani a korlátozásokat – jelentette ki a kormányfő. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy a kormány elrendelte egy olyan vakcina-gyár felépítését Debrecenben, amely megfelelő fejlesztés után nagy mennyiségben tudjon vakcinát előállítani.

Oroszország harminc napon belül megkezdi a koronavírus elleni vakcina első tételének szállítását – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter korábban közölte: egymillió ember beoltásához elég, 2 millió adag koronavírus elleni vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól.

Megnyugtató válaszokat kaptak a magyar szakemberek Moszkvában az orosz Szputnyik vakcináról – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés egészségügyi Intézet főigazgatója. Szentiványi Mátyás az InfoRádióban elmondta: Magyarország lesz az első az Európai Unióban ahol az orosz vakcinával olthatnak.

Január végén adhat forgalmazási engedélyt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kidolgozott koronavírus elleni oltóanyagára az Európai Gyógyszerügynökség. A német egészségügyi miniszter közölte: az új vakcina révén februárban már jelentősen több készítménnyel lehet folytatni az oltási kampányt.

Hírdetés

Az Európai Unió magyarázatot kér a Pfizer-től az oltóanyagok késedelmével kapcsolatban. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője kijelentette: az a legfontosabb, hogy a szerződésekben lekötött szállítások megtörténjenek, és az oltóanyagok minél hamarabb a tagországokban kerüljenek.

Vizsgálatot indít az uniós oltóanyag-szerződések titkosított záradékaival kapcsolatban az európai ombudsman hivatala. Az intézményhez a befolyásos nagyvállalatokat vizsgáló csoport fordult, miután a brüsszeli bizottság elutasította, hogy betekinthessen az AstraZeneca oltóanyaggyártóval kötött szerződésbe, illetve tárgyalási dokumentumaiba.

Nem írja alá a minimálbér és garantált bérminimum emeléséről szóló megállapodást a Magyar Szakszervezeti Szövetség. Kordás László, az érdekképviselet elnöke azzal indokolta ezt, hogy a 4 százalékos emelés a minimálbér reálértékének megőrzésére sem lesz elég. A Liga és a Munkástanácsok ugyanakkor jelezték, hogy a hétfői tárgyaláson elfogadják a tervezetet.

Ha lesz rá lehetőség, az iskolák ki tudnak alakítani egy olyan hibrid oktatási struktúrát, ami segítheti a végzős középiskolások felkészülését az érettségire – mondta a Nemzeti Pedagóguskar elnöke. Horváth Péter az InfoRádió Aréna című műsorában kifejtette: az elképzelések szerint néhány napos, önkéntes jelenléti oktatást biztosítanának azoknak, akiknek erre szükségük van.

Átfogó kulturális mentőcsomagot sürgetett az országgyűlés szocialista alelnöke a magyar kultúra napján. Hiller István online sajtótájékoztatón a kultúra nemzeti és európai identitást meghatározó szerepét hangsúlyozva közölte: a kultúra művelői ma nagy bajban vannak, sok művésznek nincs, vagy alig van jövedelme.

Németországban a levélben leadott szavazatokkal nagy többséggel megerősítették tisztségében a Kereszténydemokrata Unió új elnökét. Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai kormányfő a január 16-i digitális választáson legyőzte riválisait, így a CDU küldötteinek tartott levélszavazáson egyedüli jelöltként indult.

Az Egyesült Államokban jóváhagyta a szenátus Lloyd Austin kinevezését a védelmi miniszteri tisztségre. A mindössze két ellenszavazattal meghozott döntés alapján a 67 éves nyugalmazott tábornok lesz a Pentagon első fekete bőrű vezetője.

Washingtonban már hétfőn a szenátus elé kerülhet a Donald Trump elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás – közölte a felsőház demokrata párti többségének vezetője. A demokraták az előző elnök tartják felelősnek azért, hogy hívei január 6-án megostromolták a törvényhozás épületét.

Nyitókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) kesztyűjét segít levenni egy szakember, miután az államfő meglátogatta azokat a pácienseket, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával megfigyelés alatt tartanak egy moszkvai kórházban 2020. március 24-én. MTI/EPA/Szputnyik pool/Alekszej Druzsinyin

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »